Nincs kegyelem

A galoppversenyeket felügyelő European Pattern Committee továbbra is árgus szemekkel őrködik a megfelelő minőség felett.

00230223-028-jannah_rose-1024x732.webp

Az Európa-szerte megrendezendő black-type (legmagasabb minősítésű -a szerk.) versenyek száma 1,4%-kal csökkent, a 2023-as 838-ról 826-ra.

Mit is jelent mindez?  

Egy futam befolyását két tényező határozza meg: az elmúlt három évben benne futók (leginkább az első négy helyezett) formaátlaga, valamint  a pénzdíj. Utóbbi önmagában még semmire nem garancia. Hiába írták ki ugyanis 20 millió dollárral a Szaudi kupát 2020-ban, ahhoz, hogy Gr1-es minősítést kaphasson minőségi lovakat kellett indulásra bírni, mint pl. az első két győztest, Maximum Securityt és Mishriff-et.

„The European Pattern Committee továbbra is a legszigorúbb nemzetközi minőség-ellenőrzési intézkedéseket hajtja végre, hogy a verseny- és tenyésztőipar a lehető legnagyobb mértékben megbízhasson az európai black-type versenyek minőségében" – mondta Jason Morris elnök.

pattern.png

A legfájóbb döntéseket a képen láthatják. Ezek közül talán a legmeghökkentőbb a Prix Saint-Alary Gr1-es státuszának elvesztése. Hogy miért történt ez így?

Mert az elmúlt négy esztendőben a benne futók (és az élen végzők) „csak” 108,43-as átlag-értékelést értek el, márpedig Gr1-es szinten ez gyengus.

Az idősebb lovaknál minimum 115, a hároméveseknél 111 az alsó küszöb.

A France Galop főigazgató-helyettese, Henri Pouret a következőket mondta: „A Prix Saint-Alary Gr2-es szintre való visszasorolása különösen elkeserítő, de a minőség-ellenőrzés szabályai egyértelműen meghatározottak.”

Az angolok sem dőlhetnek hátra, hiszen a Commonwealth Cup (most Gr1), Temple Stakes (Gr2) és a Chester Vase (Gr3) is pengeélen táncol.

Kép: juddmonte.com. Jannah Rose, aki az utolsó Prix Saint-Alary Gr1-es bajnok.

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása