Bafferté a megkésett versenynap

Bob Baffert idomítottjai nyerték mindkét csúcskategóriás versenyt, de még egy kiemelt Gr2-t is Santa Anitában.

newgate_big_cap.jpg

A vihar elmosta szombaton a „Big Cap” napját Kaliforniában, de szerencsére nem kellett sokat várni a pótlásra. Santa Anita Park vasárnap újra megnyitotta kapuit, ahol 24 órás késéssel, de rendben lezajlott a versenynap.

Ennek különösen Bob Baffert örülhetett; a három legfontosabb futam trófeája egytől egyig az ő zsebében landolt. Először a Derby-évjárat mérkőzött meg a „csak” Gr2 besorolású, de a két Gr1-hez hasonló jelentőségű San Felipe Stakesben, ahol Imagination nagy csatában maga mögé tudta utasítani Wine Me Up-ot. A két ló match race-szé alakította az amúgy sem túl népes versenyt; a befutó páros csaknem hét hosszal lehagyta a többieket.

imagination_san_felipe.jpg

Into Mischief fia ezzel 50 pontot szerzett a „Road tot he Kentucky Derby” sorozatban, ami egy komoly lépés affelé, hogy május első hétvégéjén ténylegesen starthoz állhasson a „rózsák futamában”. A nyeregben pedig nem más ült, mint a mégsem visszavonuló Frankie Dettori.

A Frank E Kilroe Mile Stakes (Gr1) már színesebb mezőnyt vonultatott fel, bár izgalmasabbra nem sikerült. Du Jour a végjátékban gyorsabb volt ellenfeleinél és nem kiemelkedő, de magabiztos két hossz előnnyel száguldott be a célba. Bob Baffert idomítottját ezúttal Flavien Prat lovagolta. A teljesség igényén a dobogó alsóbb fokaira Easter és Ah Jeez futottak be.

Temple City fia ezzel hatéves szezonjának megnyitóján szerezte meg karrierje első királykategóriás győzelmét. Korábban nyert már Gr2-t és volt helyezett Gr1 szinten is - úgy tűnik, a türelem az ő esetében tényleg rózsát terem.

A pontot az i-re aztán a főfutam, a Santa Anita Handicap tette fel – vagy becenevén „Big Cap”. Newgate és Subsanador hatalmas csatát vívtak a finisben, de végül előbbi bizonyult jobbnak fejhosszal.

Baffert triplázott, Dettori duplázott a kiemelt futamokban, Newgate pedig első Gr1-trófeáját ünnepelhette. Érdekesség, hogy ő is Into Mischief ivadék, tehát a tenyészmént is bevehetnénk a nap „nyerő csapatába”.

A helyezettekről se feledkezzünk meg. Az argentin tenyésztésű Subsanador karrierje eddig talán legjobb teljesítményét hozta mindössze második versenyén az Egyesült Államokban, így mindenféleképpen érdemes lesz figyelni John Sadler idomítottjára. Harmadikként a győztes istállótársa, az egykori Kentucky Derby-induló Reincarnate végzett.

Képek: America's Best Racing

süti beállítások módosítása