Micsoda nyitány

Parádés versenyek, szoros befutók, megannyi izgalom a The Championships első felvonásában.

manaal.jpg

A versenynap egy szomorú megemlékezéssel indult Royal Randwickben, mégpedig a héten elhunyt 23 éves lovas, Stefano Cherchi emlékére alkottak félkört a zsokék. A zsoké március 20-án Camberrában leesett egy versenyen és súlyos fejsérülést szenvedett. Azóta az intenzív osztályon ápolták, de sajnos nem tudták megmenteni.

Ezután elsőként a kétévesek feszültek egymásnak Sydneyben az Inglis Sires Stakesben (Gr1, 1400 méter), ahol többen is találkoztak a két héttel ezelőtti Golden Slipper résztvevői közül. Michael Freedman idomítottja, Manaal (Tassort) csak ötödikként ért célba akkor, de most egy elképesztően izgalmas versenyben verte a két hete pont előtte végző Traffic Wardent... no meg persze, mindenki mást. Figyelmes olvasóink kitalálhatták, hogy Storm Boy megint nem nyert, sőt csak negyedik. Egyre inkább távolodóban az 50 milliós befektetés megtérülésének realitása.

Az 1200 méteres TJ Smith Stakes nem csak Ausztrália egyik legfontosabb sprintversenye volt az idei esztendőben, hanem a nemek csatája is, ugyanis hét kanca mellett hat klasszis mén várta a startot. Így nem meglepő, hogy két kanca, Chain of Lightning (Fighting Sun) és Bella Nipotina az élen, az viszont már bombameglepetés, hogy a 10x-es Gr1-bajnok Imperatriz csak negyedik I Wish I Win mögött. Ezt a befutót is érdemes megnézni (a futam nevére kattintva!), mert minden benne van, amiért imádjuk az ausztrál lóversenyzést.

A Doncaster Mileban hemzsegtek a világsztárok a startgépben, de egy hároméves megtréfálta az öregeket. Celestial Legend (Dundeel) ugyan megnyerte a Randwick Guineast (ahol többek között Militarize is ott volt a mezőnyben), de a fogadók inkább az idősebb klasszisokban bíztak. Rosszul tették, mert Les Bridge idomítottja, kiválóan használta kis súlyelőnyét és aratott világraszóló győzelmet.

Méltassuk kicsit a zsokét, Tyler Schillert, aki 49 kilóra (!) koplalt le azért, hogy (újra) Gr1 győztes lehessen.

Bravo. Ez a harmadik királykategóriás trófeája a 25 éves lovasnak. 

Nekünk, európai lóversenybarátoknak sokkal érdekesebb az Australian Derby, mint a novemberi Victoria Derby, hiszen ennek distansza a nálunk megszokott 2400 méter. Tizenketten vágtak neki a távnak. A szuperfavorit, a két hete Rosehill Guineast (2000 m) nyerő Riff Rocket át tudta hidalni azt a 400 méteres távolságot, amely az elmúlt 300 évben oly sokak bukását okozta a világ számos versenypályáján. Igaz, Ceolwulf nemes ellenfélnek bizonyult, hiszen nagyon szorongatta a későbbi derbynyerőt, de a célban a Waller idomítás színei látszódtak elől.

A tweetben láthatják, hogy az American Pharoah ivadék mindössze a negyedik, akik véghezvitte a derbyduplát.

Az ünnepi nyitányon (a négy Gr1-es futamban) a zsokék és a trénerek között kétszeres győztest nem köszönhettünk.

Egy igazán emlékezetes lóversenyünnepen vagyunk túl. Sajnálhatja, aki elmulasztotta, de jövő szombaton a második felvonásban még sok-sok élményben, emlékezetes pillanatban lehet részünk.

Nyitókép: @inglis_sales X

süti beállítások módosítása