Utolsó nagydíjak, csata a championátusért

Az év utolsó két kiemelt versenye került megrendezésre vasárnap a Kincsem Parkban, elsősorban a kétévesek főszereplésével.

ketevesek_kriteriuma_3.jpg

A napot egy 16 fős csikófutam indította. Mindig örömteli ennyi kétévest a startgépben látni – más kérdés, hogy csak tizenhárman vágtak neki a kilométeres távnak. A Kolozsi Ranch ünnepelhetett, hiszen Oklanda könnyű, négy és félhosszas győzelmet aratott.

Ezt követte Marlon parádéja, aki topsúlyával gyűjtötte be idei ötödik, pályafutása kilencedik győzelmét. Elnyűhetetlen ez a sárga mén. Érdekesség, hogy az első két helyen ismétlődött a Kerteskői Díj tavalyi végeredménye. Akkor is és most is El Prado’s Joy a második. A Steady As A Rock ivadék 13 millió felett jár.

Kerekes Gáborra emlékeztünk a Magyar Kétévesek Nagydíjával, amit a favorit Csinibaba „húzott be” játszi könnyedséggel. Prometheus újabb nagydíj-várományossal rukkolt elő. A közel 25 millió forintot kereső Báthory után Csinibaba is a Szűcs családot teszi boldoggá.

A Kétévesek Kritériuma – sokszor elmondtuk – egyértelműen a legnagyobb kétéves verseny, hiába gondolják ezt sokan a Szent László Díjról. Ugyanis itt már mérföldön kell bizonyítani, és ahogy a bevezető cikkben olvashattuk a szakírók tollából, itt már pönalitás, azaz súlyteher van az eddig legjobbnak mutatkozók számára. Ezért vitt a Carlos Ray 60 kilót, hiszen mindhárom eddigi versenyét szép stílusban, győzelemmel abszolválta.

Most azonban csak nyolcadik lett.

Már a gépnél vérfagyasztó másodperceket okozott Jaro Líneknek (és a nézőknek), de szerencsére a szlovák krekkzsoké sérülés nélkül úszta meg az esetet. Nem úgy Carlos Ray! Szinte nem is a korábban megismert telivért láttuk futni, így csapata azt konstatálhatta, hogy az az Amore Boy (Shamalgan), akit ő már kétszer legyőzött, megnyerte a nagydíjat. A miért kapcsán megkérdeztük Molnár Gyöngyit, aki elmondta, hogy Carlos Ray beütötte fejét a startgépbe és agyrázkódással futotta le az 1600 métert. Mielőbbi teljes felgyógyulást neki!

A boldog futtató, a Gyolai család révén viszont elmondható, hogy övék volt az utolsó olyan telivér, aki Kétévesek Kritériuma után megnyerte a Magyar Derbyt. Természetesen Latin Loverről van szó, de hát ez is olvasható volt felvezető írásunkban. Képgalériánkban Gyolai Nikolett kitörő öröme is látható.

A két legfontosabb kétéves futamot Kovács Sándor idomítottjai nyerték.

A Lovaregyleti Díj – immár Farkas Ferencnek emléket állítva – szintén egy olyan telivér győzelmét hozta, aki ezt megelőzően kétszer is második volt, azaz epizódszereplőből főszereplővé lépett elő. Régi Csibész (Nathaniel) az osztrák Derby és a Leger ezüstérme után most csúcsra ért. Aki olvasta a 100. derbyt felvezető interjúsorozatunkat, az emlékezhet rá, hogy Orbay Gábor nyáron nem is akarta indítani, mert nem érezte, hogy kedvence sikeres lehet.

Erre tessék.

Ide kapcsolódik, hogy 2022-ben mindkét 2800 méteres nagydíjat Nagy Tamás nyerte.

harc_a_chapionatusert_1.png

Ezzel a kiemelt versenyek sora véget ért. Az esztendőben egyetlen kérdés foglalkoztathatja még galopp közvéleményt nevezetesen, hogy ki lesz a zsoké champion. Mivel Suták Csenge egyet, ifj. Kozma kettőt nyert, Georgiev pedig nyeretlen maradt, így a képen látható az állás három nappal a zárás előtt.

Gratulálunk az összes győztes csapatnak!

Most pedig tessék jól feltekerni a hangerőt és nézzék meg ezt a  szavakkal leírhatatlan felszállást!

Soha annyian nem érdeklődtek még külföldi lóról, mint vasárnap Flightline-ról, pedig a Racing Portal működése során Winx-től Goldikován át American Pharoah-ig klasszisok sorát mutattuk be. Hogy Susán Kitti kolléganőnket idézzük “Beragyogja az egész világot. Egy egész világ szerelmes most egy lóba.

Ezzel nehéz lenne vitába szállni.

A végére My Horse Gallery képgalériája:

 

Képek: My Horse Gallery

süti beállítások módosítása