Ünnep

A 196 éves magyar lóversenyzés egyik legnagyobb ünnepnapja előtt állunk.

ls.jpg

5249 nap

Ez 14,37 év,

172,45 hónap,

majd 750 hét.

Ennyi napnak kellett eltelnie, hogy a Kincsem Park ismét világsztár zsokét köszönthessen.

Természetesen nem feledhető, hogy a kiváló képességű Anthony Crastus, sőt a nemrégiben hatodik amerikai Gr1-es trófeáját is megnyerő és csütörtökön születésnapját ünneplő, Umberto Rispoli is lovagolt Budapesten, de az 5249-es szám egyértelműen Christophe Soumillon 2009. április 19-i vendéglovaglásától számítva ér el máig, amikor is a talján zseni tiszteletét teszi nálunk. 

00aznscimlap.jpg

Melyik egykori vagy jelenlegi versenyzőt csodálja a legjobban?

"Frankie Dettori minden idők leghíresebb lovasa. Amit elért, az rendkívüli. Véleményem szerint ő a legtehetségesebb zsoké, aki valaha is élt a földön. Amikor tanoncként kezdtem, még a Godolphinnál lovagolt. Ő lovagolta Dubai Millenniumot, amely egy briliáns ló volt, egy briliáns lovas alatt. Ez megragadta a figyelmemet." – mondja a szintén búcsúturnén lévő és szintén világklasszis brazil, Joao „Magic” Moreira.

Ezt nem igazán kell ragozni. Dettori mind az öt földrészen átívelő három évtizedes karrierje egészen bámulatos. Az immár 52 éves világsztár gyakorlatilag a July Cup és Melbourne Cup kivételével mindent megnyert, amit egy globális zsoké megnyerhet.  Epsom Derbyt kétszer, Ascot Gold Cup-ot kilencszer, „Arcot” hatszor, hazája derbyjét háromszor, Dubai Word Cup-ot négyszer, Breeders’ Cup-ot tizennégyszer(!). 2002-ben a szomszédban Muskatsturm-mal Szlovák Derbyt, Tribal Instinct-tel Bratislavska Mila-t nyert! Pillanatnyilag 288 Gr1-es trófeája és 23 brit klasszikusa van.

Dettori lovaglásai a táblázatban:

dettori_lovaglasai.png

Nem vitás, hogy az olasz világsztár lesz majd középpontban, de ez a nap mégis a LEGENDÁINK ünnepléséről kell, hogy szóljon. Legnagyobb lovaink, legkiválóbb zsokéink és mestereink előtt teszünk egy ünnepélyes főhajtást. Ez ugyanis a Legendák Napja lesz.

No, meg Gönczi Rebekáé, aki ugyan 14 órakor még Dettori ellenfele, de az Imperiál és Kincsem Díjakban már csapattársa lesz, hiszen mindketten a Hay házaspárnak lovagolnak majd. El sem tudjuk képzelni milyen érzés lehet ezt alig 25 évesen átélni, ráadásul a mosolygós zsokéhölgy a névnapján élheti meg pályafutása legnagyobb élményét.

csapattarsak.png

A 196 éves magyar lóversenyzés egyik legnagyobb ünnepe előtt állunk. Tartsanak velünk!

Képek: Aperianov Pannika. A nyitókép érdekessége, hogy Kovács Mihályra és Aparianov Zakariásra is ma emlékezünk, akik a képen Lady Sophie (Kígyós János) Magyar Kancadíj győzelmét ünneplik.

süti beállítások módosítása