Ismét szuperszombat

Ugyan Európában is mutatkoznak már a legjobbak, de a legnagyobb díjazású futamokat áprilisban még Ausztráliában, Ázsiában és Észak-Amerikában rendezik.

amelia.jpg

Pénteki felvezetéssel szombaton három elit ütközetre kerül sor Ausztráliában, míg egyre az Államokban.

Már mára is jut egy Grade 1-es futam. Keenelandben újra csodálhatjuk a Breeders' Cup Mile hősét, Modern Gamest-a Marker's Mark Mile-ban (Gr1, 1600 m,  $600,000, start: 23:16). Ez a futam egyébként egy európai zsokétalálkozónak is beillik, hiszen William Buick mellett Umperto Rispolit, Flavien Pratot és Vincent Cheminaud-t is láthatjuk.

A nyugat-ausztráliai Ascotban szombat délelőtt 9:50-kor egy négymillió dolláros futam várja a résztvevőket. The Quokka (1200 m) azon versenyek közé tartozik, ahol a kétévesek együtt versenyezhetnek az idősebbekkel. Illetve versenyezhetnének, mert idén csak az idősebb lovakat nevezték, ami nem csoda, hiszen ide 200 ezer dollár a nevezési díj!

Kétéves név tehát egy sem, sőt hároméves is csak kettő a startlistán, igaz egyikük, a Siyouni apaságú és a képen látható Amelia's Jewel a favorit, aki a bolondok napján, 1100 méterre nyert egy Gr3-as futamot ugyanitt.

Royal Randwicken (Sydney) viszont garantáltan láthatunk majd csikókat, hiszen a Champagne Stakesben (Gr1, 1600 m, AU$600 000, start 7:10-kor) csak ők indulhatnak. Az Inglis Sires két héttel ezelőtti bajnoka, Militarize a fogadók favoritja.

7:50-kor aztán jönnek az idősebbek a beszédes elnevezésű All Aged Stakesben (Gr1, 1400 m, 1,5 millió AUD), ahol csak úgy hemzsegnek a szupersztárok, elég csak Giga Kick, Zaaki, Mazu, Private Eye vagy Cascadian nevét említeni.

Giga Kick nyergében a példakép Craig Willams-et láthatjuk, aki ugyan 63x-os Gr1 nyerő, de manapság inkább jószolgálati nagykövet. Már kétszer járt Ukrajnában a háború kitörése óta és saját honlapján folyamatosan pénz gyűjt a  károsultaknak, hiszen felesége, Larysa ott született. Ők láthatóak ezen a képen.

b6801be47eac9bc9182b293f145d5653.jpg

 

A 12 fős mezőnyben nem kevesebb, mint hat Gr1 bajnok indul és a másik hatos is mind black-type nyerő.

Igazi csemege lesz.

Éjjel (vasárnap hajnali negyed kettőkor) az Államokban, az Apple Blossom Hendikep kerül majd a híradásokba. Ugyan csak négyen futnak majd benne, de a kvartett egyik tagja, az Oaks bajnoka, Secret Oath lesz, akit a szaksajtó D. Wayne Lukas negyvenéves karrierje legjobb lovai közé sorol.

apple.jpg

Érdemes lesz figyelni a nemzetközi versenyeket is, míg vasárnap idehaza jön az év első kiemeltje, a Káposztásmegyeri Díj.

Kép: @PerthRacing Twitter

süti beállítások módosítása