Ez aztán a sztárparádé

Három Gr1-es futamot rendeznek vasárnap a hongkongi Bajnokok Napján.

owen.jpg

2020 áprilisának utolsó vasárnapján az Aranylabdás futballista Michael Owen korán ébredt, hogy megnézze lovát (Big Time Babyt) aki végül második helyen végzett a Chairman's Sprint Prize-ban. Három esztendővel később a legendás labdarúgó ismét lovat indít ezen a Gr1-es versenyen. Nevezetesen Flaming Rib-et, aki ellen valószínűleg egész Hongkong drukkolni fog. Ugyanis, ha a helyi sprintercsillag, Lucky Sweynesse megnyerné a futamot, azzal „megcsinálná” a három futamból álló Hong Kong Speed Series-t és az első díjon felül elnyerné tulajdonosának. az ezzel járó 5 millió dolláros bónuszt.

Őszintén szólva „Lucky” csapatának nem igazán kell tartania Hugo Palmer idomítottjától.  Ősszel Ascotban ennél sokkal gyengébb mezőnyben nyolcadik, majd egy hónapja Meydanban (igaz Gr1-ben) csak 11. Ha ő legyőzné a helyi szupersztárt, akkor az nem is érdemli meg a bónusz csekket, mert az eddig mutatott formák alapján osztálykülönbség van a két induló között. Talán az lehet figyelmeztető jel a hazaiak számára, hogy 2020-ban Big Time Baby 29/1-hez adott oddsal ért célba másodikként.

Ezt ellensúlyozza az a tény, hogy emberemlékezet óta nem nyert európai ló Gr1-es sprintfutamot ott, sőt ha jól listáztuk ki: még sosem!

Nyitott szemmel megyünk Hongkongba. Tudjuk, hogy ez hatalmas feladat lesz számára. Tisztában vagyunk vele, hogy az értékelések alapján nem a miénk lesz a legkedveltebb ló, de meghívást kaptunk, és akkora a pénzdíj, hogy megéri szerencsét próbálni. Nagyszerű olyan helyen versenyezni, mint Hongkong. Mindig is szerettem volna egy lovat futtatni Hongkongban. Az egyetlen szomorú benne, hogy nem lehetek a helyszínen. A tervek szerint éppen a televízióban közvetítünk Premier League futballmérkőzést és egyszerűen nem tehetem meg, hogy egy lóversenyfutamért hanyagoljam a munkámat. Ha a pénzes helyen tudna végezni az csodálatos lenne és igazolná a meghívását. Erről szól a versenyzés – nemzetközi versenyzés – szóval remélem mindenki élvezi, hogy van egy brit futó és egy picit majd szurkolnak neki is a távollétemben.”

A futamhoz még egy érdekesség kapcsolódik. Az indulók száma nyolcra csökkent, mert a Jockey Club szabályai szerint a lovak 14 napig nem futhatnak istállóváltás után. Márpedig Cordyceps Six-et tulajdonosa Richard Gibson tréner után Francis Lui Kin-wai gondjaira bízta, így automatikusan kizárta magát a 20 millió HK dolláros (hozzávetőleg 867 millió forintos) futamból.

Az európai csillagok sorába frissen csatlakozott Dubai Honour három-három helyi és japán ellenféllel néz farkasszemet a Cup-ban, míg a Mile-ban jön a Golden Sixty-California Spangle háború újabb fejezete. Előbbi vezet pillanatnyilag 3:1-re. Mondanunk sem kell, hogy William Haggas lovának, Owenéval ellentétben komoly esélyei mutatkoznak, bár a (2001 óta létező) Mile-t sem nyerte meg európai idomítás. A német születésű Andreas Schütz ugyan győzött 2008-ban Good Ba Ba-val, de akkor már nem francia, hanem hongkongi licensze volt, így ez helyi győzelemnek számít. 

A vasárnapi program magyar kezdési időkkel:

8:50 Chairman’s Sprint Prize (Gr1, 1200 m, 20 m HKD)

10:00 Champions Mile (Gr1, 1600 m, 20 m HKD)

10:40 QEII Cup (Gr1, 2000 m, 25 m HKD)

Kenneth Chan fotóján Owen 2014-ben még díjátadóként

süti beállítások módosítása