149. Kentucky Derby

Öveket becsatolni... Végre véget ért a visszaszámlálás.

kdplakat.jpg

Na jó, ez nem 110 százalékig igaz, de majdnem. Már csak egyet kell aludni, és kezdetét veszi az Egyesült Államok versenyszezonjának egyik csúcsa - történelmi szempontból A nagybetűs CSÚCS. Következik a futam, amelyet ha valaki egész életében összesen két mondatot hallott a lóversenyről, még akkor is ismer: a Kentucky Derby. És mivel korosztályos versenyeknél általában párban jár az öröm, felvezetőnek jön a "női verzió" is, a Kentucky Oaks.

Magukról a futamokról inkább nem húznánk sokáig a szót: a legjobb háromévesek vetélkednek a rózsakoszorúért, a borsos fődíjért, nem utolsósorban pedig a hallhatatlanságért versenysportban. Másfél évszázados történelmével a Kentucky Derby végigkísérte az országot többek között két világháborún, a hidegháborún és a gazdasági válságon, miközben megdönthetetlen oszlopa maradt az amerikai álom eszményének.

Itt bárkiból válhat néhány perc leforgása alatt legenda - nem véletlenül nevezik a futamot (többek között) a sport legizgalmasabb két percének.

Legalábbis Amerikában. A Kentucky Derby és Oaks hétvégéje tipikusan az a találkozó, ahol már szerepelni is valóra vált álom. Churchill Downs lelátóit szurkolók tíz-, százezrei töltik meg, hogy két napon keresztül izgulhassák végig a villámlábú telivérek vetélkedését. Összesen 6 Gr1, azaz a lehetséges legmagasabb besorolású futam rajtol el, a középpontban azonban magától értetődő módon a háromévesek állnak: pénteken magyar idő szerint 23:51-kor a Kentucky Oaks-ban 1800 méteren csatáznak a legjobb fiatal kancák, szombaton - pontosabban vasárnap hajnalban - 0:57-kor pedig érkezik maga a 149. Kentucky Derby.

kdcrowd.jpg

Most, hogy megalapoztuk az izgatottságot a versennyel kapcsolatban, térjünk is rá, kiket köszönthetünk idén az ikertornyok alatt!

A Kancadíj esélyeseiről nem húznánk sokáig a szót, hiszen Sereg András tegnap külön cikkben harangozta be a világhatalomnak számító, de Kentucky Derby- és Oaks arannyal egyelőre nem büszkélkedő Godolphin reménységeit, köztük nevezetesen a top favoritnak számító Wet Paint nevével. Hogy Brad Cox üdvöskéje az alacsony szórzót végül győztes kupára váltja-e, holnap este kiderül - ahhoz viszont kétség sem fér, hogy nagyon érik már az első a királykékeknek. Legnagyobb ellenfelei papíron Botanical és Southlawn lehetnek.

Most, hogy a kancákkal kapcsolatban lefektettük a legfontosabb alapokat, következzenek a Derby résztvevői - mivel ők sem először teszik tiszteletüket a Favorit sorain így most csak néhány mondat róluk.

Forte (Violence)

A nagybetűs Favorit. Todd Pletcher idomítottjának felkészüléséről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Hét futásból hat győzelem, nem mellesleg a tavalyi Eclipse Év Kétévese díj büszke tulajdonosa és a minősülési ponttáblázat éllovasa. De ahogy a régi közhely is tartja, a versenyt nem papíron futják - ha így lenne, már akasztanánk is a rózsakoszorút Forte nyakába. A valóságban azonban még bizonyítania kell 19 ellenfelével szemben.

fortefloderby.jpg

Tapit Trice (Tapit)

Az biztos, Todd Pletcher idén nem panaszkodhat; Forte, Kingbarns és Tapit Trice szereplésével három egészen forró vasat tart a tűzben. Utóbbi valamivel jobb esélyt képvisel harmadik társuknál, miután hihetetlen küzdelemben elhódította a Blue Grass Stakes, az egyik legfontosabb felkészítő kupáját. A mérleg nála öt futás, négy győzelem, azaz kevesebb rutinnal, de hasonló színvonalon teljesít, mint tréningtársa.

Angel of Empire (Classic Empire)

Brad Cox négy lovat indít idén a legfontosabb évjáratversenyben, élen az Arkansas Derby győztesével. Aki nem mellesleg futásról futásra jobb formát mutat: kisebb helyezések és győzelmek után utoljára már az említett kiemelt felkészítő mezőnyét utasította maga mögé. Ha tovább tud fejlődni, tökéletesebb időzítést keresve sem találhat, mint most szombaton.

Az esélyeseket persze napestig sorolhatnánk – nevezetesen húszat, ugyanis ha valahol, hát a Kentucky Derby-n tényleg bármi megtörténhet. Tavaly Rich Strike az esélytelenek nyugalmával indult, olyannyira, hogy mikor elsőként száguldott át a célvonalon, a bukiknál 80-szoros pénzt ért a rá fogadóknak. Ezzel ő lett a 148. bajnok – ki lesz a 149-edik? 

Holnap a Guineas Weekend beharangozójával jövünk!

Képek: Horse and Hound, Sporting News, Thoroughbred Daily News

süti beállítások módosítása