Belmont Stakes: a pót-Derby

A Belmont Stakes úgy tűnik, pótolja mindazt, ami a Hármas Korona első két ágából kimaradt.

belmontstart.jpg

Mit értünk ezalatt? A sorozatokra hajazva tekintsünk vissza az elmúlt egy hónapra, avagy "Amerikai klasszikus futamok", az előző részek tartalmából:

A Hármas Korona első és egyben legfontosabb ága a Kentucky Derby, ami presztízsében egyedülálló az Államokban. Szakmai szempontból ugyanakkor nehéz megítélni; a különböző régiók legjobbjai itt találkoznak egymással először, így semmi garancia nincs rá, hogy tényleg a legjobb húsz ló kerül be, a pontrendszer miatt a későn érő, utolsó, ugyanakkor legfontosabb felkészítőkben helyezettként feltűnő lovak gyakran kiszorulnak, valamint a hatalmas mezőny is sok lovat megzavar, akik egyébként fele ekkora létszámhoz szoktak.

Idén ráadásul hihetetlen pech-hullám is övezte a Derby-t, öt lovat léptettek vissza kisebb sérülések miatt, köztük a kimagasló favoritot, Fortét is - ennyi kihúzásra a verseny másfél évszázados történetében korábban csak egyszer volt példa. A káosz közepette végül Mage állta legjobban a sarat, és váltotta valóra filmbe illő módon venezuelai csapata álmát.

Mint Hármas Korona esélyes, két héttel később a Preakness Stakes-en folytatta - egyedüliként a Derby-mezőnyből, ami meglehetősen szokatlan. Helyette hét friss versenytárs várta, és ez lett a veszte is. Tisztesen tartotta magát, de csak bronzéremre futotta az élen nagy csatát vívó National Treasure és Blazing Sevens mögött.

Harmadikként szombat délután (nekünk már vasárnap hajnalban) pedig a Belmont Stakes zárja a sort. A szívósság legkeményebb próbája, ahol 2400 méteren kell kitartania mindenkinek, aki Hármas Koronát akar nyerni. Már, ha van Hármas Korona-esély, ami idén ugyebár nem teljesül, miután Mage kikapott a Preaknessen. Ilyenkor legtöbbször sajnos már a kutyát sem érdekli a Belmont.

fortetraining.jpg

De nem most! Az idei, 155. kiírás indulóinak listáján ugyanis úgy hemzsegnek a nagy nevek, mintha csak egy crossover epizódot néznénk (a sorozatos hasonlatnál maradva). Kilenc ló áll a startboxba, élükön az a (képen látható) Forte, aki sérülés miatt kiszorult az első két ágból. A tavalyi Év Kétéves Ménje ugyanakkor épp emiatt egyszerre a top favorit és a mezőny sötét lova is, hiszen idén csak Floridában futott. Ha most a vegyesebb mezőny ellen is azt tudja hozni, mint hazai pályán, bebizonyíthatja, hogy érdemes az őt körüllengő magasztalásra - ugyanakkor el is veszítheti azt.

Mellette pedig ismét láthatjuk a Preakness hősét, National Treasure-t, aki a Derby-nyerő meglepetés-számba menő legyőzése után most egy kipihentebb és talán színvonalasabb gárdával néz szembe, hogy megszilárdítsa helyét a korosztály élmezőnyében.

Távolról sem mondhatjuk azonban, hogy kettejük mérkőzésére számítunk, sőt. Csak, hogy a legfontosabb kihívókat említsük, versenybe száll még a Derby bronzérmese, Angel of Empire, valamint az ott kisebb csalódásra csak hetedik, de az évjárat legnagyobb reménységei közé tartozó Tapit Trice is.

hetvegi_idopontok.png

Hogy hogyan záródik az idei Hármas Korona-széria, arra vasárnap hajnali 1 óra után kaphatunk választ! A fennmaradóknak a várakozás alatt pedig figyelmébe ajánljuk a versenynap további öt Gr1-es, azaz csúcskategóriás futamát egészen este kilenctől kezdve.

Képek: Belmont Stakes, TwinSpires

süti beállítások módosítása