A nők birodalma: Jena Antonucci

A TRC a Belmont Stakes első női trénerbajnokával készített interjút.

jenaantonucci1.jpg

Egyszerre tűnik régmúltnak és jelennek a pillanat, mikor júniusban Arcangelo elsőként száguldott be a Belmont Stakes, azaz a Hármas Korona utolsó ágának céljába, ezzel a futam több évtizedes történelme során először fordult elő, hogy egy női idomár vezethette vissza a bajnokot.

Akkor legjobb tudásunk szerint röviden be is mutattuk őt, túl sok információt azonban mi sem találtunk a korábban szinte teljesen ismeretlen hölgyről. A Thoroughbred Racing Commentary most szerencsére betömte ezt az űrt, mi pedig valamelyest rövidítve közvetítjük kedves olvasóinknak.

Noha sokáig azt se tudta elképzelni, hogy valaha főállású tréner lehetne, a Belmont után már büszkén válaszolt, mikor megkérdezték tőle, mit üzen azoknak akik úgy vélik, hogy nő sosem fog Triple Crown győztest trenírozni.

"Soha ne add fel, és ha nem találsz helyet az asztalnál, hozz létre saját asztalt" - hangzott a válasz, és azonnal világszerte terjedt el a mondat. De a közfelfogással ellentétben ez teljesen spontán volt. "Arról kérdeztek, hogy előre megfontoltam-e ezt a mondatot, és mindenkinek azt mondom, hogy bárcsak olyan okos lettem volna. Ez csak az elutasítások sokaságának az összegzése volt" - folytatta. "Egy életen át tartó elutasítás és egy életen át tartó láthatatlanság. Nehéz ez emberként, nehéz ez nőként, és nehéz ez valakiként, aki egy vállalkozást fejleszt, és tudja, hogy a helyes úton halad."

Antonucci hosszú évek kemény munkájával, és még több váratlan fordulattal jutott ide. Gyermekkorában a lóverseny világába való első betekintése nem mindig volt pozitív. Még kislányként nem engedték be a győztesek körébe Saratogában. Bár nagyszülei kifejezetten lóversennyel foglalkoztak, ő maga inkább a klasszikus lovaglás világában nőtt fel.

arcangelo-the-belmont-stakes-credit-joe-labozzetta4-scaled.jpg

Fiatalon nem a ló-, hanem inkább a lovassportra összpontosított, mégis gyakran találkozott telivérekkel. Felnőttként aztán átfordult a libikóka nyelve. A legendás D. Wayne Lukas kezei alatt tanult a Padua Stables-nél, ahol fiatal versenylovakat képzett ki és trenírozott. Az ott megszerzett tudás bevallása szerint később a saját farmján is rendkívül hasznosnak bizonyult, teljesen függetlenül a versenypályától. A mentoridőszak után négy és fél évet dolgozott ló-állatorvosi asszisztensként, ami tovább bővítette rálátását a lovak egészséges életére és képzésükre.

Antonucci végül saját vállalkozást alapított, a Bella Inizio Farmot Floridában, és 2010-ben megszerezte trénerengedélyét. Azonban sosem hagyta el a lovak utókezelésére való odafigyelést, és tagja volt a Florida Thoroughbred Retirement and Adoptive Care program igazgatótanácsának valamint részt vett a Real Rider Cup nevű jótékonysági díjugratóversenyen is. Az esemény fő célja, hogy népszerűsítsék a galoppról visszavonult, de általában még fiatal lovak átképzését hobbi- vagy lovassportra.

sadies-magic-alexa-reisfield-real-rider-cup-09-16-2022-sa6_9553-print-sarah-andrew.jpg

A győzelme után Antonuccit gyakran kérdezik a nők helyzetéről a sportban. Szerinte a nőket sokkal alaposabban vizsgálják, és régi előítéletek és sztereotípiák továbbra is élnek az iparágban. Úgy véli, hogy a versenylovak trénereit nem csak a győzelmi arány fényében kellene értékelni, mert az nem mindig tükrözi a valós teljesítményt.

Antonucci a Belmont-siker és az azzal járó friss hírnév ellenére nem szeretné bővíteni lóállományát és új tulajoknak se szeretne trenírozni. Inkább olyan ügyfelekkel szeretne dolgozni, akikkel örömmel együttműködik, és inkább a minőséget részesíti előnyben a mennyiséggel szemben.

Ez különösen szimpatikus egy olyan országban, ahol néhány naponta meghal egy ló, mert súlyosan megsérül a túlhajszoltság miatt. Sikerekben gazdag további karriert kívánunk a trénernőnek!

A cikkben szereplő információk és interjúrészletek forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Update: Arcangelo az éjjel megnyerte a 154. Travers Stakest is!

Képek: Sporting News, Past The Wire, Thoroughbred Daily News

süti beállítások módosítása