Belmont Stakes: a történelmi meglepetés

A Hármas Korona utolsó ága is tartotta magát az idei szokáshoz: semmi sem úgy alakult, ahogy arra számítottunk.

fywnq71x0aa0nst.jpg

Az idei, 155. Belmont Stakes szakmai szemmel egyértelműen az év eddigi legizgalmasabb klasszikusának ígérkezett - na jó, mondjuk azt, hogy holtversenyben a Kentucky Derby-vel. De a Kentucky Derby-t ezer meg egy okból amúgy is lehetetlen lekörözni, így nem is fair bármit összemérni vele. Száz szónak is egy a vége, a Belmont ezúttal olyan csapatot hozott össze, hogy az szakmai szemmel a Kentucky Derby-vel vetekszik, ha nem le is taszítja a csúcsról.

Forte, akit az évjárat legjobbjaként aposztrofáltak talán még azután is, hogy sérülés miatt ki kellett hagynia az első ágat, azzal a National Treasure-rel találkozott, aki a Preakness-en legyőzte a Derby-bajnokot, valamint azzal az Angel Of Empire-rel és Tapit Trice-szal, akik kiemelkedő esélyekkel érkeztek a Derby-re május elején, majd ott -igaz nem győzelemmel, de - helyt is álltak.

És valóban hatalmas csata lett a vége! ...de nem az arany-, hanem csak az ezüstéremért. A célegyenesre fordulva Forte még messze volt az élbolytól, ráadásul külső íven többet is kellett futnia, az utolsó métereken mégis orrhosszal lekörözte Tapit Trice-ot, akit pedig Hit Show és Angel Of Empire követett még mindig egy lóhosszon belül. Egészen konkrétan olyan szorosan, hogy utóbbi két ló között holtversenyt nyilvánítottak a negyedik helyen.

Miközben pedig kibontakozott ez az eszméletlenül kiélezett harc a második helyért, az élen a közepes esélyt képviselő Arcangelo senkit nem engedett maga mellé. Arrogate fia királykategóriás debütálásán nem szeppent meg az ellenfelek nevétől, és magabiztosan masírozott be a célba a közel ötvenezres közönség előtt.

Az igazán nagy sztori azonban nem is ez: győzelmével történelmet írt, ugyanis az őt edző Jena Antonucci ezzel az első női tréner lett, aki másfél évszázados története során elhódította a Belmont Stakes trófeáját.

További érdekesség, hogy amíg ez hihetetlennek hangzik (155 év alatt csak most nyert női tréner), addig a Belmont statisztikái jól példázzák a nemek egyenlőtlenségét a lóversenyben, különösen az Egyesült Államokban; Arcangelo mindössze a tizenegyedik ló, aki női idomításban indul a Belmonton.

Antonucci idáig vezető története meglehetősen színes és fordulatokkal teletűzdelt, amibe vasárnap mi is belemélyedünk, egyelőre azonban csak annyit mondunk, mit üzent azoknak, akik követni szeretnék az úton: "Vedd körül magad nagyszerű emberekkel. Tanulj minden hibából. Csak tanulj. Légy az élet diákja."

Szívből gratulálunk a trénernőnek a történelmi sikerhez, és természetesen a teljes győztes csapatnak!

Javier Castellano is jó idényt fut. Két különböző lóval nyerte a Kentucky Derbyt és "a Belmontot".

Nyitókép: @A_Evers Twitter

süti beállítások módosítása