Dettori győzelemmel hangolt Budapestre

Méghozzá nem is akármilyennel: királykategóriással.

mosta.jpg

Ő került ugyanis Jim Crowley helyére, Mostahdaf nyergébe. A friss bajnokról egy meglehetősen érdekes cikket olvastunk a hét folyamán, nevezetesen, hogy a teljes Shadwell csapat alábecsülte őt és nem érdemeinek megfelelően tekintetettek rá.

post_cikk.JPG

Erre tessék.

Igaz, hogy három ellenfelét verte „csak” a Juddmonte Internationalban, de ha ehhez hozzátesszük, hogy ott volt a mezőnyben a még veretlen és már háromévesen négyszeres Gr1-es-bajnok, Paddington vagy éppenséggel a Prix de Diane bajnoka, Nashwa máris más a futam megítélése. Szintén a Racing Post foglalkozott vele, hogy mennyire vehető komolyan egy négyfős mezőny, még ha három abszolút világsztár is fut benne.

Mindenesetre Frankel fia remekbeszabott győzelmet aratott a kanca és az írek bajnoka előtt.

Franki Dettori pedig, barátját Lester Pigottot megelőzve hatodik győzelmét ünnepelhette ebben a futamban. A szerencse mindig a győztesek mellé áll ez nem kérdés, hiszen Jim Crowley eltiltását tölti, ezért kapta meg a lehetőséget a hamarosan Budapestre érkező olasz, aki így nyilatkozott mesteri lovaglása után:

„Csak egyféleképpen lehetett legyőzni Paddingtont, mégpedig úgy, hogy végig előtte versenyeztünk. Szép, egyenletes tempót mentünk, és azt mondtam magamban: „gyere és kapj el”. A kulcs az volt, hogy megpróbáltuk a helyes ritmust megtalálni. Szerencsére 36 év után megtanultam, hogyan kell csinálni."

ered.JPG

Kettős Frankel és kettős Gosden győzelem!

Másnap kishíján meglett a Group 1-double, de a Yorkshire Oaksban Warm Heart és James Doyle rövid-fejhosszal előrébb a célban, mint Frankie és Free Wind. Totális Galileo-dobogó alakult ki, hiszen a harmadik, Savethelastdance  is "A király" lánya.

Ez volt Galileo 99. Gr1-es győzelme!

AZ Ebor Festival szombatig tart Yorkban, ma a Gr1-es Nunthorpe Stakes programon (16:35), míg a zárónapon a hagyományos Heritage Handicap (21 indulóval!) számíthat kiemelt figyelemre.

Hozzánk is sok kérdés érkezik Dettorival kapcsolatosan. Jelen állás szerint annyit tudunk, hogy több futamban is lovaglást vállalt és magyar idomárok lovainak nyergében is láthatjuk.

Természetesen a nagy napig többször is foglalkozni fogunk még az olasszal.

Ide kapcsolódik, hogy 2023 a gigasztárok távozásának éve lesz, hiszen nem csak Magic Moreira és Dettori, de Paul Hanagan és Gerald Mossé is szögre akasztja a csizmát a szezon végén. Mossé ráadásul ugyanott búcsúzik majd, ahol Frankie, a Melbourne Cup-ban.

Nyitókép: Shadwell Twitter, eredmény: Racing Post 

süti beállítások módosítása