A harmincnyolcmilliós nap – 1. rész

Még nem ért a naptár november első keddjéhez, mégis az ausztrál lóversenytörténelem legnagyobb, de mindenképpen legdrágább napjához érkezünk szombaton. everest.jpg

Sydneyben és Melbourne-ben nyolc futamban összesen 38 millió ausztrál dollárt osztanak majd szét,

márpedig ez közelít a Dubai World Cup Night (30,5 millió USD) és a Saudi Cup (35,35 millió USD)  büdzséjéhez. (Előbbiben kilenc, utóbbiban 16 futam összdíjazása az iménti összeg - igaz itt két, egymástól majd 1000 kilométerre fekvő pályán kerül ez szétosztásra.)

Ráadásul ezek közül csak négy lesz Gr1-es minősítésű, de mivel az auszik meg vannak őrülve az Everestért, ezért kezdjük Sydney-ben beharangozónkat.

Az Everest (1200 méter) az a futam, amely a lóversenyzés őskorát idézné fel, ha nem a pénzhajhászásról szólna. Az összdíjazás 20 millió dollár, amivel a világ leggazdagabb gyepre kiírt futama, de ide nem lehet kvalifikálódni, hanem 700 ezer dolláros belépővel lehetséges helyet váltani.  

Világosan látszik, hogy itt nem a legjobb lovak, hanem leggazdagabb futtatók (Coolmore, Godolphin és társaik) kedvencei versengenek.

Ennek ellenére az Everest népszerűsége hatalmasra nőtt, és a Sydney Spring Racing Carnival kirakateseményévé vált.

Nem titkoltan ez New South Wales állam válasza a Melbourne Cup-ra, hogy ne csak Victoria államban legyen egy gigantikus méretű esemény.

Mert ez az.

Nem csak a nézők özönlenek Royal Randwick ünnepi díszbe öltöztetett lelátóira, hanem elképesztő fogadási forgalmat is regisztrálnak minden évben (ami értelemszerűen vonzza a támogatókat is, így lesz igazán kerek és busás haszonnal kecsegtető a történet).  

Nem feledhető, hogy a versenyt 2017-ben hívták létre (szerény 13 millióval), azonban a 20 millió dolláros pénzdíja ellenére még nem kapott Gr1-es státuszt.

Bukni nem tudnak a futtatók, mert a pénzdíj felosztását is ők maguk között döntötték el és megállapodásuk szerint az első helyezett nem a megszokott 60 százalékot kapja, hanem „csak” 7 millió dollárt, így a 7-12. helyezettek is kapnak 700 ezres vígaszdíjat. Mily meglepő, pont amennyit befizettek.

Minden fanyalgásunk ellenére az ausztrálok elképesztő lóversenyünnepet varázsolnak - minden évben - erre a napra. Íme a tavalyi video bizonyosságul:

A győztes nevét ráadásul egy verseny viseli egy kiadás erejéig. A Winner Stakes ugyanis mindig az előző évi kiadás bajnokát, jelen esetben Giga Kicket méltatja. A Sydney és Melbourne között dúló évek óta tartó háborúskodás bizonyítéka, hogy ezt az egymillió dolláros sprintversenyt, minő véletlen a Melbourne-i Victoria Derbyvel egy napon, Rosehillben rendezik meg.

Sokszor leírtuk: a két állam közötti viszály legnagyobb nyertesei mi, a sportág szerelmesei vagyunk, főleg mostanság, hogy egyre inkább közelednek az álláspontok, ugyanis a Melbourne Racing Club főnöke, Josh Blanksby pár napja Sydney-ben járt, ahol Peter V'landys-zel (a RNSW főnökével) talán elszívták a békepipát, mindenesetre együtt dolgozták ki a szombati részletes programot, hogy még véletlenül se ütközzenek a nagy futamok. (Állítólag a 7Horse Racing műsorának, illetve munkatársainak a Channel 7-től nem kevés munkája feküdt ebben a békekötésben, hiszen ők közvetíthetik a szombati szupernapot, az általuk "Ausztrália legnagyobb versenynapjaként" hirdetett versenyeket.)  

Az idei kiírás favoritja a 11 startjából csak egyszer vesztő, ötéves herélt Think About It (So You Think), akit Joseph Pride idomít és Sam Clipperton fog lovagolni. Egyikük sem nyert még Everestet.  

A húszmillió dolláros futam, szombat reggel 7:15-kor kezdődik!

Holnap folytatjuk!

Nyitókép: puntcdn.com

süti beállítások módosítása