A futam, amely megállít egy nemzetet – I.

…avagy a házon (hazán) belüli konkurencia.

manzoicevictoria-derby.jpg

Nem újdonság: az ausztrálok pokolian értenek a lóversenyzéshez. Talán nincs lovasember a földön, aki ne tudná, hogy november első keddjén az egész világ Melbourne-re figyel, hiszen ekkor futják azt a futamot, amely valóban megállásra késztet egy nemzetet.

Azonban az évtizedek óta zajló vetélkedés Ausztrália lóverseny trónjáért odáig vezetett, hogy Melbourne és Sydney még erre az egy napra sem függeszti fel „csatározását”, ugyanis 1861 óta íródó történelem ide vagy oda, bizony a Melbourne Cup komoly riválist kapott Új-Dél-Wales államban. Ez az idén életre hívott The Big Dance névre hallgató verseny, amelyet mérföldön futnak kétmillió dollárért Royal Randwick-en. Mivel a verseny startja pontosan 30 perccel követi a Melbourne kupáét, így nem meglepő módon a Victoria Racing Club megvádolta az új futamot rendező Racing NSW-t marketing csapdával.

Mi nem vesszük el a fényt és a ragyogást a  Melbourne Cup-tól, de pozitív az a stratégia, hogy annak lefutása után 2 millió dollárt érő versenyt rendezünk. Semmi sem akadályozza meg a Racing Victoria-t, hogy azt mondja: “5 millió dolláros versenyt fogunk rendezni fél órával az Everest után“. – ezek már az ötletgazda, Peter V’landys, a Racing NSW ügyvezetőjének szavai. Meggyőződése, hogy The Big Dance csak jót tesz a sportnak.

Randwick éppen emiatt semmiképpen nem fog visszalépni, hiszen a Melbourne Cup miatt magasabb fogadási adót számíthat fel a fogadóirodáktól, így a kétmillió dollár sokszorosan meg fog térülni. (A korrektséghez: tavaly is volt versenynap a Melbourne Cup napján Randwick-en (amin 17 ezren vettek részt), csak nem volt a friss 2 millió dolláros futam.)

Nekünk van az ország legjobb versenyipara, nálunk van a legikonikusabb tavaszi karnevál, nálunk vannak a legnagyobb események és úgy gondolom, hogy a naptárunk ékesen bizonyítja erőnket. Hogy mások azt akarják, amink van? Az lehet, de nem fogják megkapni.” – mondta Martin Pakula, a Victorian Racing minisztere.

Azért ezzel erősen vitába lehet szállni. Victoria állam valóban egyel több Gr1-es futamot rendez (30:29), de ne feledjük, nekik nincs olyan szuper találkozójuk, mint az áprilisi The Championships kétszer négy Gr1-es futamával, amit mi nemes egyszerűséggel Ausztrália Royal Ascotjának nevezünk.

A Bajnokság mellett Sydneyben futják a világ legdrágább csikófutamát (Golden Slipper 3,5 millió AUD), a világ legdrágább gyepes futamát (Everest 15 millió dollár) és a szombaton megrendezésre került Golden Eagle-t (10 millió dollár).

fgn2t9jucaa4g7k.jpg

Victoria állam ezzel talán csak a Caulfiled Cup – Cox Plate – Melboure Cup tradicionális hármasát tudja szembe állítani, és nem feledhető: NSW államban sokkal jelentősebben nőnek a pénzdíjak, mint Victoriában.

Egy biztos: mi csak jól járunk ezzel a licitháborúval.

Szombati eredmények:

Flemington:

Coolmore Stud Stakes: In Secret (I Am Invincible) James Cummings/James McDonald

Victoria Derby: Manzoice (Almanzor) Chris Waller/Michael Dee

Empire Rose Stakes: Icebath (Sacred Falls) Brad Widdup/Craig Williams. Ez volt a zsoké pályafutásának 70. Gr1-es győzelme.

Rosehill Gardens:

Rosehill Gold Cup: Star of India (Galileo) Annabel Neasham/Brenton Avdulla

Nature Strip Stakes: Private Eye (Al Maher) Joseph Pride/Brenton Avdulla

The Golden Eagle: I Wish I Win (Savabeel) Peter Moody/Luke Nolen

A 6 db video a futam nevére kattintással új ablakban nyílik.

Holnap jövünk a két nagyfutam beharangozójával!

Nyitókép: justhorseracing.com

süti beállítások módosítása