Oktatófilm

Ha valaki sportágat népszerűsítő oktatófilmet szeretne készíteni a galoppsportról, annak tegnap Melbourne-ben kellett volna forgatnia, hiszen mindent megkaptunk, ami ezt a fantasztikus sportot jellemzi.

103_cox.jpg

Elsőként Imperatriz (I Am Invincible) szakított azzal a beidegződéssel, hogy a sprintversenyeknek mindig körömrágós izgalmakat kell tartogatniuk. 3 ¼ hosszas győzelmet aratott I Am Me előtt a Manikato Stakesben. (Mindketten ötéves kancák). A több, mint 20 ezer fős közönség szájtátva figyelte a produkciót és csak akkor kezdtek üvölteni, amikor Mark Walker idomítottja már áthaladt a célon. Kétségtelen, hogy Gr1-es szinten meglehetősen ritkán látni ilyen sprintprodukciót.

Imperatriz igy az első ló lett, aki egy naptári évben megnyerte The Valley mindhárom Gr1-es sprintjét, a William Reid Stakest, a Moir Stakest és a Manikato Stakest. Csodálatos kanca.

Ez a parádé kiválóan hangolta a közönséget arra a futamra, amelyet Matthew Hill, a racing.com speakere nemes egyszerűséggel Ausztrália legjobb versenyének nevezett. Itt aztán az izgalom sem maradt el.

Kis magyarázat Matt szavaihoz: A sportágat nem követők is tudják, hogy a Melbourne Cup, az Epsom Derbyhez, Kentucky Derbyhez vagy az Arc-hoz hasonlatosan egy unikális, párját ritkító futam az egész világon. 3200 méterre futják, ráadásul hendikeprendszerben. Nem csak Victoria állam, hanem gyakorlatilag az egész ország leáll a kedvéért minden év novemberének első keddjén. Vitathatatlanul ez a sportág legnagyobb ünnepe.

Azonban látni kell, hogy a lóversenyzést sem kerülik el a változások, és mostanság a legnagyobb versenyeket immár 2000 méterre futják. (DWC, Kentucky Derby, Irish Champion, Champion Stakes, BC Classic stb.) Nos, a Cox Plate 5 milliós ausztrál dolláros összdíjazásával és 2040 méteres távjával így csatlakozást nyert (persze már nem most) ezekhez a csúcskategóriás ütközetekhez, tehát már önmagában is "nagy durranás", de azért büszkén kürtölték világgá Moonee Valley Racing Club prominensei, hogy idén, a 103. kiadásban Hongkong büszkesége is ott lesz a startnál.

Romantic Warrior már ezt megelőző, felkészítő futása (Turnbull Stakes - ott 4.) is világszerte hatalmas publicitást kapott. Mit mondjuk akkor most, mikor meg is nyerte a futamot? 

"Nagyon jól ment. Friss volt. Remek volt a kondíciója, így rendkívül jól teljesített, hogy ezzel a súlybüntetéssel (59 kg) a negyedik helyen végzett. Úgy gondolom, hogy a Cox Plate sokkal jobban fekszik majd neki." - mondta akkor Macca.

Gondoljuk, nem kell Önöknek ecsetelni, micsoda reklám ez az ausztrál lóversenysportnak, hogy Hongkong minden lapja, tv adása, híradója beszámol büszkeségük győzelméről?

Hány millió nézőt és fogadót regisztrálhattak  szombaton csak HK-ból?

Előre udjuk, hogy az európai hendikepperek nem fogják elég magasra értékelni az Acclamation ivadék parádéját, de ez a mezőny minimum volt olyan erősségű, mint az Arc idei kiadása. Hemzsegtek benne a királykategóriás bajnokok. Elég csak megnézni a dobogósokat! Mr Brightside és Alligator Blood. Előbbi négy, utóbbi hétszeres Gr1-nyerő!

Ők is meghajoltak Romantic Warrior előtt, akinek ez volt a negyedik győzelme ezen a szinten. A Hayes családot csak rövid-fejhossz választotta el hatodik kupájuktól, mert Mr Brightside ennyivel kapott ki. A legnagyobb videómegosztón látható egy videó, hogy miként ünneplik a  győzelmet és, hogy fagy le arcukról a mosoly a célfotó láttán. Ettől függetlenül természetesen egy fantasztikus ló az övék is.

nevtelen_2.png

A zsokék rendszeresen nyilatkoznak a 80-20-as arányról, hogy utóbbi az ő részük a győzelemből/vereségből. Nos, most kellett ez a 20 százalék a világ legjobb lovasától, ugyanis, ha figyelmesen nézték a videót, láthatták, hogy Macca - másokkal ellentétben - már 500-zal a vége előtt is erőteljesen lovagolt, így mi a kanyarban egy fabatkát nem adtunk volna Warrior győzelméért. De, ahogy neve is mutatja, nagy harcos ő, így most az egész világ őt ünnepli.

Romantic Warrior trénere, Danny Shum (63) egykor zsoké volt Hongkongban, mielőtt trenírozni kezdett volna. Ez a győzelem volt a második jelentős nemzetközi sikere, miután 2012-ben felkészítette a Little Bridge-et a King's Stand Stakes megnyerésére.

"Ez hihetetlenül fontos számomra" - mondta Shum. "Nagyon boldog vagyok. Olyan boldog vagyok."

A futam jelentőségét a még nyeregben interjút adó James McDonald szavai is alátámasztják. „Cox Plate nyerő vagyoooooook! Ezt nem hiszem el” – üvöltötte a mikrofonba, pedig tavaly is ő győzött itt (Anamoe-val), így Michael Clarke 1989/90-es duplája után ő lett az első „címvédő zsoké”. Ezek a pillanatok és a következő videó is igazolják, hogy bizony itt nem egy akármilyen futamról van szó.

A Cox Plate tehát folytatja diadalútját a világ legnagyobb versenyei közé, az pedig, hogy idén nemzetközi bajnokot ünnepelhet még tovább emeli a dicsfényét.

Sydney-ben Tom Kitten (Harry Angel) szintén fölényesen nyerte a kétmilliós Spring Champion Stakest (Gr1, 2000 méter).

Jövő héten ugyan Breeders’ Cup Santa Anitából, de hogy az auszikat ez mennyire nem hatja meg, azt igazolja, hogy szombaton Victoria Derbyben futnak a legjobb háromévesek és emellett még öt Gr1-es futamot kínálnak az érdeklődők számára. Nem fogunk unatkozni.

nyitókép: @TheValley X

süti beállítások módosítása