Hong Kong International - az évzáró csúcsmeeting

Hét ország, 16 Gr1-győztes és 118 millió hongkongi dollár terítéken holnap Sha Tin versenypályán.

hkir-hero-img-e.jpg

A Hong Kong International Races nem véletlenül kapta a "Turf Világbajnokság" becenevet. A Tenyésztők Kupája kapcsán egy hónapja már sűrűn hangoztattuk, hogy a lóversenyben nincs hivatalos világbajnokság, ahogy olimpia vagy kontinenstornák sem; minden ilyen hívónév kizárólag a marketing szüleménye. Ettől függetlenül ez esetben találó.

Holnap (nekünk reggel) a hongkongi Sha Tin versenypályán számos kisebb futam között elrajtol négy Group 1, azaz királykategóriás találkozó is a gyep világutazóival - ami tekintve, hogy a szervező Ázsián túl Ausztráliában és Európában is az uralkodó borítás, számos régió klasszisait jelenti. Egészen konkrétan hét országot és tizenhat korábbi Gr1-győztest, ahogy azt már összesítették helyettünk.

Sok más csúcsmeetingtől talán az különbözteti meg leginkább, hogy míg egy Epsom Derbyn vagy Melbourne Cupon nagyobb hangsúlyt fektetnek a tradícióra és a presztízsre, addig itt - persze ezeket sem elfelejtve - maguk a versenyek kerülnek fókuszba. Úgyhogy aki díszes kalapokat és királyi páholyt szeretne látni, annak talán csalódást fog okozni a Turf VB, izgalmakban viszont biztosan nem szenvedünk hiányt. Hétközben már végigszurkolhattuk a zsokék bajnokságát, holnap pedig a lovakon a sor.

hkirstat1.jpg

Minden verseny részletezése helyett most is inkább a főbb érdekességeket emelnénk ki, amikre mindenképpen érdemes lesz figyelni:

  • A HKIR futamok sorát nyitó Vase-ban egy európai csatára számíthatunk, ugyanis papíron Junko (Andre Fabre) és Warm Heart (Aidan O'Brien) képviselik a legjobb esélyt.
  • A Sprint favoritja Lucky Sweynesse, a rutinos nézők azonban már pontosan tudják, hogy itt majdhogynem biztosan egy hihetetlenül szoros végjátékot fogunk látni akár négy-öt ló között, nagy valószínűséggel célfotóval.
  • A Mile-ban természetesen idén is pályára lép Golden Sixty, Hongkong abszolút szupersztárja, aki karrierje 29 startjából 25-öt megnyert, emellett az elmúlt három idényben bitorolta az Év Lova címet.
  • Végezetül a főfutamon, a Hong Kong Cup-on ismét szoríthatunk az európaiaknak. Luxembourgnak az aranyhoz azonban nem kisebb nevet kell legyőznie, mint a címvédő és Cox Plate-bajnok,  Romantic Warriort.

A négy futam összdíjazása 118 millió HKD, azaz hozzávetőleg 14 millió euró, és kb. 5,3 milliárd forint.

Ráadásul nem is kell vészesen korán kelni: az első HKIR futam magyar idő szerint 7:10-kor rajtol el, de a vége egészen 9:40-ig elhúzódik. (Közben a Sprint startja 7:50, míg a Mile-é pontban 9 óra.) Mindenki maga döntse el, mikorra húzza az ébresztőt - mi biztosan koránra fogjuk.

Képek: Thoroughbred Daily News twitter, World Horse Racing twitter, HKJC

süti beállítások módosítása