Indul a Telivér Világbajnokság

Ma kezdetét veszi az Egyesült Államok legpörgősebb 48 órája.

bcplakat.png

A szezon végéhez közeledve mindenhol eldurrannak az utolsó tűzijátékok - Prix de l'Arc de Triomphe, Champions Day, Cox Plate és még hátralévő Melbourne Cup. Ma és holnap pedig egészen konkrétan a negyvenedik Tenyésztők Kupája, vagy ahogy a szervezők szerényen elnevezték magukat, Telivér Világbajnokság.

A laikus olvasók itt mindenképp megérdemelnek egy pontosítást, ugyanis a lóversenyben nincs hivatalos világbajnokság, ahogy kontinenstornák és olimpia sem. Ez pusztán egy marketingfogás - ami bár mindenképp túlzó, de nem teljesen alaptalan. A csúcsmeeting lényege viszont megegyezik a "névrokon" sportrendezvények céljával: minden kategóriában összegyűjteni a legjobbakat, hogy aztán eldöntsék, ki is a "leg"-ek "leg"-je.

Igaz, aligha az egész világon, sokkal inkább csak az Egyesült Államokban. A tengerentúlon ez azért különösen érdekes, mert a hatalmas távolságok miatt még országon belül is csak néha találkoznak egymással a különböző régiók lovai. Európában gyakorlatilag Nagy-Britanniában, Írországban és Franciaországban összpontosul a nemzetközi érdeklődésre számot tartó csúcstalálkozók kilencven százaléka, Ausztráliában és Japánban pedig szintén néhány száz kilométeren terül el "minden, ami számít", Észak-Amerikában viszont ritka az átjárás a keleti és a nyugati part között. A Kentucky Derbyn és a Tenyésztők Kupáján kívül gyakorlatilag semmi nem mozgatja meg eléggé a versenyzőket, hogy átutazzák a teljes szárazföldet.

Idén a kaliforniai Santa Anita Park ad otthont a Breeders' Cupnak. Ma délután (Magyarországról nézve már sokkal inkább éjszaka) az utánpótlás kerül fókuszba: öt BC futamon mérhetik össze erejüket a legkorábban érő kétévesek. Holnap az idősebbek kilenc versennyel folytatják, azaz összesen tizennégy királykategóriás (Gr1) összecsapást láthatunk a hétvége folyamán. Értelemszerűen most sem részletezünk egyesével ennyi mezőnyt, bármennyire meg is érdemelnék.

bc_2023.png

De még mennyire, hogy megérdemlik! Az USA legjobbjai nem csak maguk közt döntik el, kik lesznek az év kiemelt sztárjai (és az Eclipse Awards fő esélyesei), de jelentős Európai delegációval is össze kell mérniük erejüket. Az öreg kontinenst idén is a Turfon képviselik legtöbben, olyannyira, hogy amerikai verseny létére az év egyik legkomolyabb "európai" csatájának ígérkezik. A három favorit mind kiemelt Gr1-győzelem után érkezik, név szerint Auguste Rodin az Irish Champion Stakes, Mostahdaf az International Stakes, King Of Steel pedig a brit Champion Stakes fődíját nyerte meg legutóbb, de ott lesz az Arc bronzérmese, Onesto is.

És persze a főfutam, a Classic mellett sem mehetünk el szó nélkül, európai vonatkozás ide vagy oda. A hagyománnyal szembemenve ezúttal nem ez zárja a sort, így (magyar idő szerint) már 23:40-kor elstartolnak a hazaiak legjobbjai a 2000 méter homokon. Idén nem tudnánk egyetlen lovat kiemelni, hiszen hemzseg a mezőny a friss Gr1-nyerőktől. A bukik a hároméves Arabian Knightot (Pacific Classic) favorizálják, de talán megbízhatóbb sansznak tűnik White Abarrio (Whitney Stakes) vagy Bright Future (Jockey Club Gold Cup). De ide különösen igaz a régi klisé: a versenyt nem papíron futják.

És, hogy a "világbajnokság" mennyire túlzó ezt a főfutam is ékesen bizonyítja. Ha nem indulna benne két japán ló, még nemzetközi sem lenne!

Ma és holnap éjjel mindenesetre kiderül, idén kik lesznek a homok és a gyep amerikai királyai.

Favorit csoportunkban orrvérzésig információk, rajtlisták a Telivér Vb-ről.

Kép: @BreedersCup X

süti beállítások módosítása