Az év futama!

Méltóbb zárása nem is lehetett volna nemzetközi szezonnak mint a Hong Kong Cup.

romantic-warrior-wins-the-longines-hong-kong-cup-candiese-lenferna-1143x630.jpg

Tegnap négy királykategóriás összecsapásban látta vendégül hét nemzet lovait a hongkongi Sha Tin versenypálya a Hong Kong International Races, vagy reklám-becenevén Turf VB keretein belül. Most azonban felborítanánk a kronológiai sorrendet, és egyből ugranánk a zárásra.

A főfutamban, a Hong Kong Cup-ban ugyanis olyan csatát vívott a két favorit - és még sokan mások -, hogy azt talán még évek múlva is felemlegetjük. A címvédő Romantic Warriort többszáz méteren át rohamozta az ír Luxembourg, egyre csak közelítve; még a célban sem volt teljesen egyértelmű, ki nyerte a fődíjat. Végül a kommentátorok és nézők szeme nem tévedett, a célfotó Romantic Warriort hozta ki győztesnek.

Acclamation fia ezzel nem csak ötödik Gr1-trófeáját zsebelte be, de második Hong Kong Cupját is - rögtön a Cox Plate után, tehát immáron két országban bitorolja a legfontosabb 2000 méter körüli futamok aranyérmét. James McDonaldnak bizonyára megérte elutazni Ausztráliából a meetingre.

"Nagyon büszke vagyok erre a lóra. Ő a legjobb, az egyik legkeményebb, akit valaha lovagoltam. Nagyon könnyen lovagolható, és akkora szíve van, mint egy oroszlánnak. Megérte Ausztráliából ideutazni - ez a legjobb győzelme" - nyilatkozta a győztes zsoké.

Luxembourg csak rövid-fejhosszal maradt el mögötte - aki mögött szintén rövid-fejhosszal jött Hishi Iguazu, de az ötödikként célba érő Prognosis is még egy hosszon belül érkezett a győzteshez képest. Igazi kiélezett futam a javából.

Noha a színvonal végig adott volt, a három másik összecsapásra aligha használhatnánk a "kiélezett" szót. A Mile-on egészen konkrétan addig tartott a küzdelem, amíg a favorit Golden Sixty nagyobb sebességbe nem kapcsolt. Onnantól pedig nem volt kérdés; a helyiek szupersztárja komolyabb megerőltetés nélkül elszáguldott ellenfelei mellett, majd feltartva gyűjtötte be karrierje 26. győzelmét.

Mindezt ráadásul úgy, hogy több mint féléves pihenőjéből tért vissza a Turf VB-n, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.

"Ő egy szörnyeteg. Amikor megindítottam, úgy megnyújtotta a lépést, hogy el se hittem. Hihetetlen a lábmunkája" - mondta Vincent Ho a verseny után. A zsokéról ezzel mellesleg azt is mondhatnánk, hogy duplázott, hiszen a szerdai zsokébajnokság megnyerése után a topfutamokból is behúzott egyet.

Ehhez a kettőhöz képest valamelyest eltörpül a két előbbi futam, de azokról sem feledkezhetünk meg. A Vase-ban rögtön a nap elején született meg az egyetlen vendégsiker: Andre Fabre Junkoja (Intello) uralta a mezőnyt, és noha nem Golden Sixty-hez mérhető dominanciával, de magabiztosan vágtázott be elsőként a célba. A franciák Flinstshire 2014-es sikere után győztek ismét itt. Akkor is, most is a trénerfejedelem vezethette vissza boldogan a nyerőt.

junko.jpg

Hasonlóan tett Lucky Sweynesse (Sweynesse), a Sprint favoritja is - sprintben pedig pont, hogy inkább ez a ritka. Hongkongban híresen kiélezett célfotókat láthatunk a rövidtávon (ezúttal a Cupon), az ötéves herélt azonban nem kapta meg az értesítést, hogy játszani kéne a nézők idegeivel. Háromnegyed hossz előnnyel szerezte meg karrierje negyedik sikerét.

Ami az összesített statisztikát illeti, hiába érkeztek összesen hét országból kihívók, a hongkongi lovak a négy kiemelt versenyből hármat otthon tudtak tartani - egyedül a franciák lopták el az európai trénerek által egyébként is nagyon kedvelt Vase-t. A négy HKIR-futamban senkinek sem sikerült a duplázás, mindegyik trófea külön trénerhez, zsokéhoz és futtatóhoz került.

A nemzetközi lóversenyszezon ezennel véget ért. Még karácsony után jelentkezünk a japánok közönségkedvence, az Arima Kinen beszámolójával, utána pedig a lovak is elvonulnak a jól megérdemelt téli szünetre.

Képek: Sporting Post, Sporting Life

süti beállítások módosítása