Sokk és címvédés

Az ausztrál lóversenyzés ismét ezernyi csodájával kápráztatott el bennünket szombat hajnalban.

_racingnsw.jpg

A múlt heti hat után most három kiemelt futamban tartogatott számunkra megannyi érzelemdús pillanatot.

Flemingtonban Cascadian címvédése volt az egyik ilyen. New Approach immár kilencéves (!) fia nem egyszerűen felveszi a lépést a nálánál jóval fiatalabbakkal, de rendre meg is veri őket. Március 18-án már beszámoltunk róla, hogy az All-Star Mile-bajnok, Pride of Jenni és az akkori két dobogós újra egymásnak feszülhet az Australian Cupban (Gr1, 2000 méter, 3M AUD). Így is lett. Bár Mr Brightside szombati ötödik helyezésével nem játszott szerepet, de Cascadian visszavágott a két héttel korábbi vereségért és legyőzte a kancát, ezzel pedig megvédte címét.

Örömteli, hogy egy hárommillió dolláros ausztrál csúcsfutamban láthattunk egy korábbi magyar derbynyerőt. Esti Fény ugyan nyolcadik helyezésével (13,3 hosszra a nyerőtől) pénzt nem keresett, de szinte biztos, hogy magyar (tenyésztésű) ló nem futott még ilyen szinten korábban.

James McDonald úgy érkezett a Rosehill Gardensbe, hogy társa, Orchestral verhetetlen, de a „kiwi fegyvernek” meg is kellett mutatnia mindent abból, hogy mi lakozik benne, mert a rivális zsoké, Nash Rawiller merész és briliáns lovaglása Tutta La Vita fedélzetén a 750 000 dolláros Vinery Stud Stakest (2000 m) az ősz egyik leglenyűgözőbb eseményévé varázsolta.

A befutás után a felügyelők mindkét versenyzőt kikérdezték, miután a stewardok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy "rosszindulat" és "ellenségeskedés" lehetett köztük, amit mindkét zsoké tagadott.

"Azóta nem volt ekkora önbizalmam egy futamba indulva, mióta Anamoe-t lovagoltam, amikor tudtam, hogy egyszerűen verhetetlen" - mondta 92. Gr1-es sikerét elérő McDonald. "Úgy gondoltam, hogy ma ő is verhetetlen volt. Persze előzetesen azt hittem, hogy egy kicsit könnyebben fog nyerni, de az utolsó kanyart kissé ügyetlenül vette be. A táv növelése tökéletes lesz számára.”

A Savabeel kanca győzelme igazi papírforma volt, nem úgy, mint a sokkot okozó Kalapour-é a másfél millió dolláros, 2400 méteres Tancred Stakesben. A War Command apaságú hétéves herélt sikerére nem sokan fogadtak előzetesen, így ötvenötszörös (!) tétosztalékot fizettek rá a bukik.

Trénere Kris Lees bevallotta, hogy szerdán majdnem „kihúzta” a versenyből és átíratta a Gr3-as Neville Sellwood Stakesbe.

De jó, hogy nem tette. 

Ausztrália egyetlen klasszikus derbytábú, weight-for-age (súly az életkorért) versenye után így Dylan Gibbons áradozhatott a nyeregből:

"Ez nagyon sokat jelent nekem. Régóta az volt a célom, hogy valami ilyesmit „csináljak” Krisnek. Ha visszanézek az egész pályafutásomra és az út minden lépésére, látható, hogy mindet az ő támogatásával tettem meg. Szóval Gr1-es győzelmet adni neki a legnagyobb színpadon, pokolian sokat jelent számomra." Ők láthatóak a nyitóképen.

Ausztrália a következő két szombaton követel majd leginkább minden figyelmet, az ottani „Royal Ascottal” azaz The Championships két felvonásával (április 6 &13), de mi a jövő hónapban már négy írásban harangozzuk be 2024 legnagyobb nemzetközi eseményét, a 150. Kentucky Derbyt. Tartsanak velünk továbbra is és garantáltan nem fognak lemaradni semmiről.

Kép: @racingnsw X

süti beállítások módosítása