Telivér Világbajnokság 2019

Miközben Babos Tímeáék a női teniszezők világbajnokágán játszanak Kínában, a legjobb telivéreket is startgépbe szólítják.

breeders_cup_2015_starting_gate_edit_bb8f4eff-4d71-4f2d-a471-b2ad69cb9d0c.jpg

Az amerikai „Tenyésztők Kupája”, vagy „Telivér Világbajnokság” hosszú utat járt be míg eljutott a ma ismert formájához.

A történet 1982-ben kezdődött, mikor egy csoport elismert kentuckyi tenyésztő, élükön John Gaines-szel előállt egy ötlettel: létrehozni nagyszabású bajnokságot, mely pontot tesz az év végére. Egy eseményt, ami ezer mérföldről is bevonzza a legtehetségesebb telivéreket, hogy eldöntsék: ki a legjobb. A Breeders’ Cup vízióját eleinte kétkedve fogadta az amerikai galopp népe, de amint a Hírességek Csarnokába is beiktatott legendás tréner, John Nerud is az ügy mellé állt, zöld utat kapott.

1984-ben le is futották az első Breeders’ Cup versenyeket az azóta már eldózerolt Hollywood Park-ban, mely már akkor tömegeket és klasszis lovakat vonzott a pályára. A bajnokság hamar beépült a nemzeti, később nemzetközi szezonba, így 2007-ben kétnapossá kellett bontani az eseményt. A Breeders’ Cup folyamatosan változik – helyszínében, futamaiban, díjazásában – egy valami azonban nem változik. Itt vannak az amerikai szezon legjobbjai egytől egyig. Csak sérülés és betegség miatt szokták kihagyni a lovaikhoz épp passzoló Breeders’ Cup versenyt a futtatók, hiszen már csak helyszínen lenni is megtiszteltetés.

A „Tenyésztők Kupáját” szervező Breeders’ Cup Limited vállalat (ami egyben az alapító is) már a kezdetektől szigorú szelekciós módszerrel osztja ki a 14, de helyenként csak 12 starthelyet. Rendszerükben a lovak bekerülési esélyeit befolyásolja a Breeders’ Cup Challenge Sorozatban elért eredmények, pontok gyűjtése és galopp-szakemberek megítélése.

Az idén 14 megrendezésre kerülő futam mindegyikében négy szobrot osztanak ki a nyertes ló csapatának, ami bronz másolata Giovanni da Bologna 1580-ban készült szobrának, mely szimbóluma lett a Breeders’ Cup bajnokságnak. Az eredeti Torrie lovat Skóciában őrzik az Edinburgh Egyetemen, és a Breeders’ Cup Limited kizárólagos joga ezt mintaként használni. A legnagyobb másolatát minden évben a helyszínt biztosító pályán helyezik el, az most a kaliforniai Santa Anita Park.

A Breeders’ Cup másik ikonikus darabja, a sárga-lila virágtakaró 1988 óta elválaszthatatlan a lóversenyünneptől. A kifejezetten erre a célra nevelt virágokat a Kroger Floral Design Center köti egybe, hogy azokat később a négylábú bajnokok nyakába akasszák.

A Breeders’ Cup mára már nem csak lóverseny. A világsztár versenylovak árnyékában ezrek oda sem figyelhetnek, mi megy a pályán, mert lefoglalja az élőzene, a gasztronómia vagy az eper a pezsgőben. Sztárvendégek lépkednek végig a tribünök előtt és pózolnak a felvezető lovakkal, majd továbbsietnek a kalapbemutatóra.

Pénteken fókuszban a kétévesek:

21:12 Breeders' Cup Juvenile Turf Sprint

21:52 Breeders' Cup Juvenile Turf

22:32 Breeders' Cup Juvenile Fillies

23:12 Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf

00:03 TVG Breeders' Cup Juvenile

Tavaly bemutatásra kerültek a Breeders’ Cup történelmének legnagyobb alkotói: a legtöbb trófeát begyűjtő trénereken és zsokékon túl a leghitetetlenebb meseszálakat fűző lovakat ismertettük.

A lila lobogók pedig tanúi voltak megannyi fájó vereségnek, örömkönnyes sikernek, valaminek a kezdetének és a búcsúnak. Az idei, 36. Breeders’ Cup is ugyanannyi mesés történetet tartogat, ahány indulója van. November 1-én és 2-án tovább fűződik a kentuckyi tenyésztők világraszóló álma… A nemzetközi lóversenyzés amerikai ünnepét kár lenne kihagyni.

Forrás: Racing Portal, Fotók: SB Nation, Eric Kalet – Paulick Report

süti beállítások módosítása