Bajnok a Falco

 Talán soha nem látott szolnoki összeomlás után a szombathelyiek vághatták le a hálót.

falco-800x450.jpg 

Zsúfolt ház előtt, óriási hangulatban kezdődött meg a 2020-21-es férfi kosárlabda-bajnokság utolsó, mindent eldöntő mérkőzése a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

Ahogy pénteken, most is a vendégek kezdtek jobban, de az Olaj az első 10 percben még talpon volt (19:16). Utána jött a teljes összeomlás. Előző írásunkban már jeleztük, hogy csoda, hogy Pongóék egyáltalán még állva tudtak maradni és 2:2 volt az állás, hiszen minden meccsen volt egy negyednyi teljes lefagyásuk. Most azonban három, márpedig így lehetetlenség bajnoki címet ünnepelni. Azt mindenki láthatta, hogy a Falco egészen másként védekezett, mint a korábbi összecsapásokon, de tény: 

a hazaiak a második, harmadik és negyedik negyedben összesen 34 pontra voltak képesek,

így nem egyszerűen elvesztették a bajnoki döntőt, hanem súlyos vereséget szenvedtek a legfontosabb találkozón. A szombathelyiek akkora fölényben játszottak, hogy az utolsó percben Gasper Okorn a fiatalokat is pályára küldte. A végeredmény 53:74.

Hogy egy csapat egy bajnoki döntőben ennyire gyatrán dobjon, ehhez egészen 2015 májusáig kellett visszalapoznunk a krónikákban, amikor is a finálé első meccsén győzött az Olaj 64:43-ra, a pocsékul célzó kecskemétiek ellen.

A Falco KC ezzel harmadik bajnoki címét éppen legnagyobb riválisa otthonában ünnepelhette. Teljesen megérdemelten.

A szombathelyieké az ország legjobb csapata, mert

  • Ugyan 4-4-re végeztek a szolnokiakkal ebben a szezonban, de a két legfontosabb találkozót, a Magyar Kupa elődöntőjét és a bajnoki döntő 5. meccsét egyaránt ők nyerték, ráadásul mindkettőt tükörsimán;
  • Náluk játszik az ország legjobbja, Perl Zoltán;
  • Négy kiemelkedő magyar játékosuk van, aki a döntő mind az öt találkozóján hozzávetőleg ötvennel (!) dobtak több pontot, mint a másik oldal magyarjai. (Meccsenként ötvennel! Tegnap 9:53 volt ez a mutató);
  • Ők sem játszottak kiemelkedően a döntőben, de egyszer sem volt olyan látványos összeomlásuk, mint az Olajnak több is, azaz stabilabb volt a csapatszerkezet;
  • Semmiféle hatást nem gyakorolt rájuk a félelmetes szolnoki katlan, sőt a kínos facebook afférban említett két játékos "végezte ki" gyakorlatilag az Olajbányászt a fináléban, így a szolnoki másodedző postja totális öngól lett. (Benke és Váradi 32 pontot dobott!) 

Mindezek ellenére ne feledjük: a Szolnok hétfő este már fogta a kupa egyik fülét és percekre volt kilencedik bajnoki címétől, amikor is bekövetkezett a már sokszor említett (egyik) összeomlásuk.

Mindkét csapatnak gratulálunk. Folytatás októberben!

Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 53-74 (19-16, 10-13, 13-26, 11-19)

Bajnoki döntő 5. mérkőzés, Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok

Szolnok: Warner 10/6, Badzim 12/6, Kovács 4, Subotic 13, Cakarun 4. Cserék: Pongó -, Rudner -, Pallai -, Gibson 5/3, Zsíros 5/3, Juhos -, Taiwo -.

Szombathely: Anderson 1, Váradi 17/9, Benke 15/3, Bruinsma 7/3, Keller 7/3. Cserék: Perl 14/3, Doktor -, Dancsecs -, Kovács -, Sövegjártó -, Barac 13.

Kép: Kovács Tamás/MTI

süti beállítások módosítása