148. Preakness Stakes - a visszavágó

Alig ocsúdtunk fel a Kentucky Derby izgalmaiból, már következik is a Hármas Korona második ága.

preakness-hero1.jpg

Vagy úgy is mondhatnánk, a visszavágó. Bár ezalatt idén inkább a Derby-nyerő Mage vállára helyezett nyomás értendő, nem a szó szoros értelmében vett "második forduló", ugyanis egészen konkrétan a rózsakoszorú bajnoka az egyetlen, aki Churchill Downs után most Pimlicóban is tiszteletét teszi.

Nem indul továbbá az a Forte sem, aki gyakorlatilag sztárfellépőként készült a Derby-re, majd néhány nappal a futam előtt egy kisebb sérülést szenvedett el - pont elég nagyot, hogy ki kelljen hagynia. A pech még ide is üldözte Todd Pletcheréket, ugyanis idomítottja a Derby-t követő héten már hiába nem mutatott semmiféle fájdalmat, az állatorvosi hatóság kötelező jellegű két hét versenyszünetet rendelt el, ami pont kiterjed a Preakness-re is.

Teljesen új ellenfelekkel néz tehát szembe Mage, hogy a kentuckyi meglepetés után bizonyítsa, nem véletlenül hódította el az aranyat az Egyesült Államok legfontosabb évjáratversenyében - mindössze két héttel később, a fáradalmakat bizonyára csak részben kipihenve. A dolgát hét, a legkülönfélébb eredményekkel érkező ellenfél nehezíti majd meg. Neveket most nem emelnénk ki, hiszen a legtöbb indulóban egyaránt megvan a potenciál a bombagyőzelemtől a csalódást keltő utolsó helyig bármire. (Persze, örök érvényű a "bármi megtörténhet" közhely, de itt nem ez a helyzet. A mezőny legtöbb induló szinte azonos esélyekkel vág neki a versenynek.

mage.jpeg

Most, hogy leírtuk a szituáció jelentőségét, magát a versenyt sem hanyagolhatjuk el. Az idén 148. alkalommal megrendezésre kerülő Preakness Stakes sajnos viszonylag háttérbe szorul, mintha csak a Kentucky Derby visszhangja lenne két héttel később. Szakmai szempontból viszont rettentő jelentős.

A Kentucky Derby kiérdemelte elképesztő presztízsét és hírértékét, elvonatkoztatva a hype-tól viszont be kell látnunk: a gyakorlatban egészen kaotikus. Az országon belüli hatalmas távolságok miatt a különböző régiók lovai sokszor itt találkoznak először, így semmi garancia nincs rá, hogy tényleg a húsz legjobb háromévest szólítják startgépbe. Másodszor nyilván ez is hozzátartozik a verseny szépségéhez, de ilyen népes mezőny nagyjából évente háromszor áll össze a tengerentúlon, és Kentuckyban nagyon sok olyan lovat megzavarhat a szituáció, akik a megszokott létszám mellett sokkal jobban teljesíthettek volna.

Itt jön képbe a Preakness. Igaz, 2000 méter helyett csak 1900-on futják, de gyakorlatilag ez a tiszta, átlátható visszacsatolás a Kentucky Derby keveredése után. Lemorzsolódik a felesleg, néhány új név is képbe kerül, és a lovak kulturáltabb körülmények között erősíthetik meg előkelő helyüket, vagy épp ellenkezőleg, korrigálhatnak a Kentucky Derby után. A Kentucky Derby az eufória, a kamerák, a halhatatlanság, míg a Preakness-re sokkal inkább szakmai szemszögből lehet építkezni.

Noha a lemorzsolódás itt nem tíz, hanem tizenkilenc lovat jelent, Mage feladata hasonló: bebizonyítani, hogy meg tudja ismételni a kentuckyi csodát. Ha jól sikerül, akár még a Hármas Koronára is esélyes lehet. Kiderül magyar idő szerint vasárnap hajnali 1:01-kor.

Képek: America's Best Racing

süti beállítások módosítása