Könnyek és könnyek

Ausztrália (talán) három legjobbját is láthattuk a szombati versenynapon.

lady-laguna-canterbury-stakes-1536x1024.png

És mindhárman vereséget szenvedtek!

Talán az eszeveszett hőség megviselte őket?

Melbourne-ben (Flemington) rendezték az ország elsőszámú sprintversenyét, a 151. kiadásához érkező Newmarket Handicapet (Gr1, 1200 méter, 1,5 M AUD).

Már pénteken bejelentette a Racing Victoria (RV) és a Victoria Racing Club (VRC), hogy tekintettel a Meteorológiai Iroda előrejelzésére, amely szerint a hőmérséklet szombaton késő délután eléri majd a 39 fokot (!), a Super Saturday versenyei a megszokottnál korábban, 10:45-kor kezdődnek és 14:30-kor már véget is érnek, mert 10 futamból csak nyolcat rendeznek meg.

Hogy végül hány fokot mutattak a hőmérők, nem tudjuk, de azt igen:

kikapott Ausztrália egyik legfénylőbb csillaga.  

Mark Walker idomítottja, Imperatriz majd' napra pontosan egy éven át volt veretlen, hiszen utoljára 2023. március 4-én a Canterbury Stakesben szenvedett vereséget Artoriustól. Azóta hat győzelmet aratott (ötöt Gr1-es szinten) de most meghajolni kényszerült Cylinder előtt. A sors fura fintora, hogy a Godolphin telivér papája, Exceed And Excel éppen a múlt héten fejezte be fedezőméni karrierjét, erre tessék.

A királykékek mellett Jamie Kah ünnepelte 12. Gr1-es sikerét.

Ez a futam azonban nem csak egy verseny volt a sokból. 12 hónappal ezelőtt Dean Holland nyerte ezt (a szintén Godolphin tulajdonban álló In Secrettel), majd nem sokkal később, április 24-én elhunyt egy versenybaleset után. Most szülei Darren és Belinda, felesége Lucy és négy apa nélkül maradt gyermekük Harley, Franklin, Luca és Lily is jelen voltak Flemingtonban. 

Amikor Kah célba ért, kitört belőle a zokogás.

„Ez Dean Hollandnak szól. Tavaly nem volt lehetőségem megnyerni a Newmarket-et, de Deannek igen, ami nagyszerű" – mondta, majd néhány percre eltűnt a zsokészobában, hogy összeszedje magát, és újra felbukkant, hogy átvegye az első Dean Holland Trophy-t. Amikor Kah odament Dean családjához és gyermekeihez, ezrek temették arcukat zsebkendőikbe. (Kah egyébként megnyerte azt a Gr2-es Sires' Produce Stakest is, amelyben éppen 12 hónappal ezelőtt hatalmasat bukott.) 

871 km-re fekszik Royal Randwick (Sydney) Flemingtontól, ahol cseppet sem volt kisebb a forgatag, csak a könnyek nem potyogtak ennyire (és nem volt akkora a hőség). Az 1300 méteres Canterbury Stakesben Think About It, míg a mérföldes Randwick Guineasben Militarize szenvedett váratlan vereséget. Előbbit a nyitóképen látható Lady Laguna (Overshare), utóbbit Celestial Legend (Dundeel) tréfálta (és persze előzte) meg. Mindketten második helyen értek célba favoritként. 

Holnap is lóverseny itt a Favoriton. Akkor a Hongkongban történteket tolmácsolja nekünk Papp Virág.

Photo: Racing NSW

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása