Mi folyik ott Fehérváron?

Az ember csak a fejét csóválja, amikor meglátja az eredményt. Szerencsére jó értelemben.

Telekom Baskets Bonn - Alba Fehérvár 85-84

Hmm…

De tényleg. Mi folyik ott a koronázóvárosban? Ép ésszel nehezen felfogható, bár a sportban láttunk már természetesen ehhez fogható „kettős arculatot”.

Az Alba Fehérvár férfi kosárlabda csapata szerdán este mindössze egypontos, továbbjutással felérő vereséget szenvedett a német Bonn otthonában. Bravooooo!

Ugye nem kell összehasonlítani a német és a magyar bajnokságot?

Vélhetően nem csak a kosárbarátok tudják elképzelni, hogy micsoda különbség van a kettő között. Nem ide. A mindössze 25. Bundesliga szezonját játszó, ötszörös ezüstérmes, jelenleg hatodik Bonn, azonban nagyon megszenvedett Lórántékkal. Győzelmi álmainknak csak egy 23:0-s hazai futás vetett véget, de, ahogy írtam fentebb ez a vereség még sokat érhet.

De mégis hogy lehet az, hogy a magyar bajnokságban 9-11-es mérleggel mindössze 10. helyen tanyázó „Albacsávók” ott vannak a negyedik számú európai kosárkupa, a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjében?

 

A hazai pontvadászat egyik legmeghatározóbb alakulatát, amely az elmúlt években több bajnoki és kupagyőzelmet jegyzett, az idén (többször is) rossz volt nézni. A 11 vereségük között olyanok csúsztak be mint pl. sima zakó otthon a Pécstől, majd -20 Körmenden, kapituláció Kaposváron és Debrecenben. Tény hogy most hármas győzelmi sorozatban vannak a kék-fehérek, de az emberben joggal merül fel a kérdés: hogy lehet az idei, idehaza látott (finoman sem meggyőző) Alba nyolcaddöntős egy európai kupasorozatban? Az ennyire gyenge lenne?

Tény, hogy a FIBA által nemrégiben életre hívott, erősorrendben mindenképpen „csak” 4. számú vetélkedés leginkább egy bohózatra hasonlít. A szervezettségét illetően. (Erről talán máskor) De! Pillanatig se feledjük el, hogy a bajnoki (és idei kupadöntő) két szereplője már kihullott ebből a sorozatból. Igaz az Olaj az Europe Cup legerősebb csoportjába került, de sem ő, sem pedig a Falco nem volt képes igazán letenni névjegyét. (Mármint az idei kiírásban, hiszen a szolnokiak kétszer is bejutottak az elődnek számító vetélkedés négyes döntőjébe.)

Most akkor gyenge ez a kupasorozat vagy nem? Elnézve az idei nyolcaddöntős csapatokat kapásból rávághatjuk: nem. Nyilván nem mérhető az csúcsvetélkedéshez, az EuroLeague-hez, vagy az „igazi” EuroCup-hoz, de ahol a török, litván, lett, német, olasz, orosz stb. bajnokságok képviselői vetélkednek, az egy magyar csapat számára nem lehet sétagalopp.

Akkor mi okozza az idehaza bukdácsoló csapat európai szárnyalását? Nem tudom a választ. Sejteném, hogy talán a motivációban keresendő – de ez puszta találgatás lenne részemről, így maradjon inkább a kérdés megválaszolatlanul. Azt sem gondolnám, hogy "feladnák" a bajnokságot az európai részsikerekért.

A labdás sportágak mindegyikéből emlékezhetünk „kupaspecialistákra”, akik a bajnoki helyezést meghazudtolva parádéztak a kupaküzdelmekben. Most valami hasonló zajlik Fehérváron, akikre szombaton talán még a bonninál is nagyobb próbatétel vár. A bajnoki szuperfavorit Szolnok otthonába látogatnak majd, ahhoz a csapathoz, amely ősszel, Fehérváron is legyőzte őket, igaz, akik azóta három kulcsemberüket is elvesztették.

Bízom benne, hogy Jesus Ramirez alakulata minimum a négyes döntőbe jut Európában. Azzal feledtetné fennállása utolsó harminc évének (egyik) legrosszabb hazai szezonját.

Hajrá Alba! Hajrá Magyar Kosárlabda!

Kép: Fiba Basketball

süti beállítások módosítása