Majdnem sikerült

avagy ez történt a 147. Hong Kong Derbyben!

hkd.jpg

A metropolisz nem csak különleges közigazgatási terület, hanem a különleges a derbyfeltételeket illetően is.

A galoppsportban a legfontosabb erőpróba ugyanis mindenütt a háromévesek kihívása.

Ott nem.

Mivel Hongkong nem a telivértenyésztés fellegvára (összesen 4 (!) versenyző kancájuk van), egyes lovakat csak hároméves korukban vagy azután szállítanak oda. A Derbyn való részvételhez a felkészülési idő nem lenne elegendő, sőt azt sem szabad elfelejteni, hogy fél év eltérés mutatkozik a lovak életkorának számításában a déli és az északi féltekén született telivéreknél, ezért a Hong Kong Jockey Club 1981-ben úgy döntött, hogy az 1873-ban életre hívott Hong Kong Derbyben onnantól fussanak a négyévesek.

Ettől függetlenül természetesen ugyanolyan elképesztő várakozás előzi meg, mint bárhol másutt. Ez a hab a tortán, az álmok netovábbja.

Az idén 14 nagyszerű telivér futtatója reménykedett a halhatatlanságban.

A körülmények abszolút ideálisak voltak, 26 fok napos idő, remekül előkészített futófelület várta a résztvevőket Sha Tinban.  A 147. Hong Kong Derby (Gr1, 2000 méter) esélyeseinek felsorolása idén, a három versenye óta veretlen Toronado ivadék, Helios Express nevével kezdődött, aki ráadásul herélt. Ez is helyi különlegesség, hogy kasztráltak is futhatnak a derby trófeáért.

A derby maga egy nemzetközi zsoké sztárparádé is volt egyúttal, hiszen Bowman, J-Mac, Moore, Buick, Purton, Atzeni is a nyeregbe szállt.

Utóbbi megpróbálta "ellopni" a versenyt, Ka Ying Generation-nel. Elképesztő tempót diktálva már hét hosszal is vezettek és még az 50-es vonalnál is az ő színeik látszódtak elől, de a két nagyot hajrázó az utolsó pillanatokban "letakarta" őket. Majdnem sikerült.

Massive Sovereign (No Nay Never) a bajnok, Galaxy Patch előtt, míg Atzeniék a harmadik helyet tudták megtartani.

A friss - ír tenyésztésű - bajnok Aidan O'Brien kezei alatt, (igaz Broadhurst néven) kezdte bontogatni szárnyait, és alig egy hónapja került a Coolmore Partnerstől Chan Kam Hung úr tulajdonába. Nem akárhogy hálálta meg neki a bizalmat a négyéves herélt.

Óriási összecsapás volt. 

Zac Purton, aki 2015-ben Lugerrel megnyerte Hongkong legkeresettebb versenyét, így nyilatkozott: "Ez egy frusztráló verseny volt számomra, és egy frusztráló szezon is, így végre megnyerni az egyik nagyobbat, egy kis megkönnyebbülést hozott."

A lapok, a győztes mellett egekig méltatják a második helyen célba érő Galaxy Patchot is, hiszen két hete még a szuperklasszis, California Spangle-vel csatázott 1400 méteren (!) most pedig hatszázzal hosszabbra is tanúbizonyságot tett zsenialitásáról. Igaz a győztes gyorsabban futotta a távot (1:59.85), mint Golden Sixty négy évvel korábban (2:00.15). Az sem akármi!

A Four-Year-Old Classic Series sorozatnak így idén nincs bajnoka, hiszen a három versenyt három különböző telivér (Helios Express - a derbyben 8., Super Sunny Sing  - a derbyben nem indult) nyerte.

Kép: HKJC

süti beállítások módosítása