A két és fél milliárdos futam

Hagyományosan a japán Grand Prix zárja a galoppszezont.

justin_palace.jpg

Ugyan kedden a kaliforniai Santa Anita Parkban rendeznek még 3 db Gr1-es futamot, de igazi nemzetközi érdeklődésre a holnapi 68. Arima Kinen (The Grand Prix) számíthat.

Hűséges olvasóink betéve tudják:

ez volt az első olyan verseny sportágunkban, amelybe a rajongók szavazataikkal lovakat juttathattak be.

A legtöbbeket érdeklő információ rögtön az elején: A világ legjobbja, a címvédő, Equinox visszavonult, míg a Japan Cupban mögötte végző szuperkanca már pihen, így értelemszerűen egyikük sem fog indulni.

A karácsonyi ünnepi futás helyszíne Nakayama, a táv 2500 méter, míg a pénzdíj 1,085 millárd jen, azaz hozzávetőleg 7,6 millió USD, vagyis 2,65 milliárd forint! Ennek picit kevesebb, mint a fele (500 M ¥) az első díj.

A december 3-án zárult voksolás során 4 075 363 szavazat érkezett be, ami döbbenetesen magas szám a lakossághoz (125 M) viszonyítva, és ez kiválóan mutatja a sportág ottani népszerűségét. Equinox 342 637, Liberty Island 327 184 volt a szavazók kedvence, de mivel ők nem indulnak, így ez a kb. 670 ezer voks kárba veszett. Mögöttük Justin Palace (291 113) következik, aki Equinox mögött második volt a Tenno Sho Autumnban (tavaly hetedik itt), míg őt a búcsúzó Titleholder (2021-ben ötödik, 2022-ben kilencedik) követi (246 436), aki 2024-ben Lex Stud-ban várja majd a kancákat. Érdekes, de a kiváló hároméves, a mindig dobogós Sol Oriens nem volt a szavazók kedvence, de a pályán természetesen rácáfolhat erre.

A futam holnap 7:40-kor indul.

Japán galoppsportjához kapcsolódó hír, hogy európai szövetségekkel kollaborál a Japan Racing Association. Pár napja írtunk a Kentucky Derby és Ascot, valamint Epsom partnerségéről, most pedig a JRA jelentette be, hogy együttműködési bizottságot hozott létre a British Horseracing Authorityvel, a Horse Racing Irelanddel, a Racecourse Media Grouppal és a vezető pályák, Ascot, Goodwood, York valamint Leopardstown képviselőivel, hogy előremutató kezdeményezéseket dolgozzanak ki.

"Ha a lóversenyzés iránti szenvedélyről és tudásról van szó, nehéz versenyezni a japánokkal, a rajongóktól kezdve a versenyüzemekig és a tenyésztési vállalkozásokig. A megnövekedett nemzetközi részvételük és sikereik csak még nagyobb érdeklődést és befektetést váltottak ki.” -  mondta Aidan O'Brien, akinek két kiválósága (Saxon Warrior, Auguste Rodin) is futott mostanság és csillogott japán vezető apaménjétől, Deep Impacttől.

Masayoshi Yoshida, a JRA vezérigazgatója így nyilatkozott: "Örülök, hogy Nagy-Britanniában és Írországban a lóverseny-szervezetek – történelmükkel, hagyományaikkal, minőségükkel és innovációikkal – most egyesültek, hogy létrehozzák a Japan Racinggel közös együttműködési bizottságot. Ez egy fontos és jelentős lépés a JRA és a japán lóversenyzés számára. Minden eddiginél erősebben fogunk együtt dolgozni, hogy minden területen további fejlődést érjünk el.” 

Úgy legyen!

Békés, boldog ünnepeket kívánunk Önöknek és szeretteiknek!

Ha lesz idejük azért hétfőn még térjenek vissza és olvassák el a beszámolónkat a Grand Prixről, ha máskor nem legalább két bejgli között.  A Favoritban mi picit szusszanunk, így a beszámolót majd a Racing Portalon olvashatják.

Kép: JRA

süti beállítások módosítása